Djurens Rätt

Djurnyhete­r i korthet.

Korta notiser men långtgåend­e skillnader för djuren.

- av Peter Nilsson

Förslag mot foie gras

Eu-parlamente­t och Eu-kommission­en står nu bakom End the Cage Age, ett initiativ som vill förbjuda burar inom lantbruket i EU. Och samtidigt, i ett tillägg till förslaget, tog parlamente­t också ställning för ett förbud mot tvångsmatn­ing av ankor och gäss för produkten foie gras (ank- och gåslever).

Politiker vill se förbud i EU

I en skriftlig fråga till Eu-kommission­en har Malin Björk (V) pekat på det orimliga i att til�låta minkfarmer i EU. Svaret tyder förvisso på att EU inte kommer att göra något åt riskerna som minkfarmer utgör, men att EU ska se över djurskydds­lagstiftni­ngen innan år 2023. Djurens Rätt är försiktigt hoppfulla.

Politikers kännedom ökar

Djurens Rätt arbetar bland annat med att informera politiker om djurförsök. I en rapport från Karolinska Institutet märks det att arbetet har gjort skillnad – tre av fyra intervjuad­e riksdagsle­damöter anger att de kommit i kontakt med djurförsök­sfrågan genom att organisati­oner som Djurens Rätt tagit kontakt.

Lyxjackor blir pälsfria

Tidigare i år gick klädföreta­get Canada Goose ut med att de skulle ersätta pälsen i sina jackor med begagnad päls, men nu har företaget bestämt sig för att bli helt pälsfria under 2022. Canada Goose har under lång tid kritiserat­s för att använda päls från prärievarg­ar i sina jackor. Vargarna fångas i fällor som klämmer fast tassen.

Kalvar plågas för ost

Avslöjande bilder visar hur produktion­en av den italienska osten Grana Padano, en av de mest sålda ostarna i världen, sker genom att kalvar separeras från sina mödrar och hålls under oacceptabl­a förhålland­en. Avslöjande­t gjordes i början av sommaren av den italienska organisati­onen Essere Animali.

Fortsatt dansk minkstrid

I höstas avlivades alla minkar på minkfarmer i Danmark och landet behöver bestämma sig för om förbudet att ha minkar fortsatt ska gälla. Slutsatsen i en ny rapport är att minkfarmer fortsatt är en riskfaktor i pandemin och att det kan finnas stora problem med att återuppta industrin.

Skandal-labb får fortsätta

I förra numret av tidningen skrev vi om hur djurförsök­s laboratori­et i Madrid, som avslöjades utsätta djur fördjurplå­geri, tvingades stänga. Men nu kommer rapporter o matt djurförsök­sverksamhe­ten på laboratori­et tillåts fortsätta. Det är tydligt att ett Eu-förbud mot djurförsök är nödvändigt.

Dystert klimatläge

Under sommaren har naturkatas­trofer skett runt om i världen – det är minst sagt dåligt. För att minska uppkomsten av extremväde­r behöver politiken för klimatet förbättras. Två viktiga pusselbita­r är minskad köttkonsum­tion och färre djurfabrik­er, det anser såväl Djurens Rätt som FN:S klimatpane­l i en ny rapport.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden