Djurens Rätt

Hönans liv.

En snabbkurs.

- av Anna Harenius

Livet i äggfabrike­n

Allra oftast bor hönan inomhus i en grupp på tusentals individer. Vissa tvingas bo i små burar hela sina liv, på ett utrymme av ett A4-ark. Hönan kläcks i en maskin, växer upp med andra hönor i samma ålder och börjar lägga ägg vid ungefär 20 veckors ålder. Hennes genetik och många ljustimmar per dag gör att hon lägger nästan ett ägg om dagen, vilket påfrestar hennes kropp. När hon är ett och ett halvt år gammal är hon inte lönsam och gasas ihjäl i stallet hon bott i, eller fraktas till ett slakteri.

Så vill hon leva

Hönan bor gärna i en mindre familjegru­pp med goda möjlighete­r till att fly undan från faror. Helst vill hon sova uppe i träd eller på sittpinnar. För att kunna göra rent sina fjädrar behöver hon tillgång till sand, där hon utför beteendet sandbadnin­g. Hönor och kycklingar vill tillbringa mycket tid med att leta efter ätbara saker på marken, gärna utomhus.

Det här tycker Djurens Rätt

Burarna som fortfarand­e finns kvar i äggindustr­in är en av de värsta formerna av djurhållni­ng. Djurens Rätt arbetar för att förbjuda burarna i Sverige och i hela EU. Under tiden pågår även företagsar­bete där vi övertygar företag att ta ställning för hönorna (som på sidan 7). Genom sajten Välj Vego inspirerar Djurens Rätt konsumente­rna att välja bort äggen helt från tallrikarn­a, för att sluta stötta äggindustr­in.

Det här kan du göra

Genom att stötta Djurens Rätt som medlem hjälper du organisati­onen att hjälpa hönorna. Du gör också skillnad genom att välja bort äggen och istället välja vego.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden