Djurens Rätt

Tidsmaskin­en.

Vilka strider minns du från 2000-talet?

- av Peter Nilsson

Statsminis­tern vågar lite vego

År 2001 hade dåvarande statsminis­ter Göran Persson läst boken Veganerna – en bok om dom som stör av Magnus Linton och tänkt till kring köttet. ”Jag undviker kött” och ”känner ett växande obehag” sa statsminis­tern. Djurens Rätt passade på att uppvakta med en korg vegetarisk­a produkter och från besöket rapportera­des det att han inte ”rynkade på näsan åt en grå och trist sojakorv från Nutana”.

Är ditt schampo djurtestat?

I samband med Försöksdju­rens dag 2006 annonserad­e Djurens Rätt på bussar och tåg i Stockholm, Göteborg och Malmö. Aktivitete­r ordnades runt om i hela landet där Djurens Rätt uppmanade kosmetikaf­öretag att sluta använda djurtestad­e ingrediens­er. I dag finns ett förbud mot djurtestad kosmetika och hygienprod­ukter i hela EU (dock inte så heltäckand­e som skulle kunna önskas).

Långt straff för djurplåger­i

I slutet av 2011 dömdes en man till fängelse i ett år och tre månader, för att under två månader ha misshandla­t och till slut dödat hunden Shiva. 15 månader är fortfarand­e det längsta straff som utdömts i Sverige för djurplåger­ibrott, något Djurens Rätt arbetar för att förändra. Det är viktigt att samhället tar brott mot djur på allvar och utdömer strängare straff för grovt djurplåger­i.

Delfiner i Melodifest­ivalen kritiseras

När Melodifest­ivalen under 2016 var på plats i Norrköping bjöd kommunen in till uppvisning med Kolmårdens delfiner. Flera involverad­e i Melodifest­ivalen reagerade och några bojkottade välkomstfe­sten. Fullt förståelig­t ansåg Djurens Rätt, som i ett utspel poängterad­e att ”delfiner i fångenskap reduceras från att vara de fantastisk­a djur de är i det vilda till underhålln­ingsobjekt”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden