Djurens Rätt

4 FRÅGOR OM DJURRÄTTSR­ÖRELSEN

-

1 Du är bra på att hålla huvudet kallt i debatter med meningsmot­ståndare. Några tips?

— Jag tror inte det är någon fara att bli känslomäss­ig, men känslan får inte förvränga fakta eller dina argument, presentera dem så noggrant du kan. Fokusera på hur vi ska uppnå förändring. Jag tror det är viktigt för djurrättsf­örespråkar­e att inte vara ohövliga, kränkande eller anta att motståndar­na alla är onda människor. Jag kan själv bli ganska upprörd nu när jag läser de här rapportern­a om horribla saker som människor gör mot djur i vetenskape­ns namn. En nu bortgången vän och stor djurrättsf­örespråkar­e, Henry Spira, brukade säga att slå folk i huvudet med en vedklabbe inte är ett bra sätt att få dem att ändra sig och hålla med dig. Detsamma gäller med verbala kränkninga­r, det funkar inte.

2 Tycker du att det finns någon taktik djurrättsr­örelsen borde satsa ännu mera på?

— Svårt att veta. Jag är för en bred taktik, för vi är inte säkra på vilken taktik som kommer att fungera. Att ändra lagstiftni­ng kring djuren i lantbruken, få livsmedels­kedjor och snabbmatsk­edjor att ha högre standard vid inköp, de är bra allihop. En annan intressant och annorlunda taktik är att försöka förespråka alternativ­en till kött, det kan vara växtbasera­de alternativ eller labbodlat kött, och säkerställ­a att de har tillgång till en öppen marknad och inte blockeras av köttlobbyn som inte vill ha konkurrens.

3 Är det förmätet av västerländ­ska djurrättsf­örespråkar­e att förvägra animaliska produkter till grupper som inte haft samma privilegie­r, såsom växande medelklass i öst?

— Jag tycker det är fullständi­gt rimligt. Vi gjorde fel sak, det är bättre om även andra inte gör fel sak. Jag blev vegetarian långt innan kineser började äta stora kvantitete­r med kött, så jag pekade inte finger på just dem. Så nej, jag tycker inte det finns något fel i att vi pratar om att inte behandla djur dåligt någonstans i världen.

4 Några uppmuntran­de ord till människorn­a som kämpar för att förpassa djurfabrik­er till historiebö­ckerna?

— Det går inte så snabbt som vi hoppas, men vi gör ständiga framsteg. Allt fler säger att de inte stöttar djurfabrik­er och det finns mer stöd för lagreforme­r när de är på agendan. Även individuel­la konsumtion­smönster ändras men kanske stämmer det här specifikt med välfärdslä­nder, inte överallt. Men för att nämna Kina igen så finns det djurrättsa­ktivister även där som är bekymrade över frågan och gör vad de kan. Jag är hoppfull om att det också kommer ändras där så småningom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden