Djurens Rätt

7 X BOKTIPS FRÅN SINGER

-

1

Djurens frigörelse (1975) som övertygand­e argumenter­ar för att inte utsätta djur för lidande, och fakta om djurens utsatthet i lantbruken och labben. Den finns som gratis ljudbok på svenska via Ljud för djuren.

2

Why Vegan? Eathing ethically (2020) som samlar några av Singers bästa essäer om djuretiska frågor från hans 50 år som filosof.

3

The Ethics of What We Eat (2007) som är en omfattande redogörels­e av de etiska problemen i dagens livsmedels­industri.

4

In Defense of Animals (2013) som är en antologi där bland annat den svenska filosofen Pelle Strindlund medverkar.

5

Det liv du kan rädda (2009) handlar om att den rika delen av världen borde ge mer till välgörenhe­t. Du som förstår engelska kan ta del av den som gratis ljudbok (uppläst av en kändisense­mble) eller e-bok via hemsidan thelifeyou­cansave.org. Bill och Melinda Gates hör till bokens fanskara.

6

The Golden Ass (2021). Det tåls att poängteras att ”ass” i det här fallet syftar på ordet åsna. ”Författare­n Apuleius hade bra sinne för humor. Det är en av de äldsta bevarade berättelse­rna och beskriver livet för en åsna i det romerska riket. Det finns mycket empati för vad som händer åsnan, och jag är förvånad över hur okänd berättelse­n är”, säger Singer som skrivit förordet.

7

The Oxford Group and the Emergence of Animal Rights: An Intellectu­al History (2020) av Robert Garner och Yewande Okuleye. Den mest obskyra boken på listan, om de så kallade Oxfordvege­tarianerna där Peter Singer ingick och ännu har kontakt med. Uppmuntran­de läsning om skillnaden för djuren som några få personer kan göra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden