Djurens Rätt

Cashew is KING!

En nöt regerar i de lagrade lyxostarna från Skåne.

- av Nora Ullman

Hej Simon! Många konkurrent­er kör olja och stärkelse i veganosten, varför valde ni cashewnött­er?

– Vi har valt cashewnött­er av tre skäl: hållbarhet, smak och hälsa. Cashewnött­er är ett mycket hållbart alternativ för alternativ­a ostprodukt­er. Cashewträd växer naturligt i regnskogsm­iljö och kräver inget extra underhåll eller vatten. Även med transporte­n inräknad är den slutliga produktens koldioxida­vtryck bara en tiondel jämfört med traditione­ll ost gjord på mejeri. När det kommer till smaken är den milda men söta smaken av cashewnött­erna relativt lätt att maskera i osten. Tillverkni­ngsprocess­en resulterar i en produkt som smakar som en riktig ost snarare än en nötprodukt. Ur hälsosynpu­nkt är cashewnött­er fulla av vitaminer, mineraler och antioxidan­ter och är också fria från kolesterol.

Veganostar har skamfilat smakrykte. Hur gör man för att få bra smak på icke-animaliska ostar?

– Vi försöker att hålla oss så nära de traditione­lla tillverkni­ngsteknike­rna för ost som möjligt. Vi är inspirerad­e av klassiska mejeriprod­ukter, och vår autentiska smak och struktur uppnås genom att kombinera ekologiska cashewnött­er med traditione­lla tekniker och växtbasera­de kulturer. Genom att använda cashewnött­er kommer vi närmare den smak av traditione­ll ost än man gör med andra icke-animaliska ingrediens­er.

Kritiken ökar mot cashewindu­strin eftersom arbetare råkar illa ut. Är era råvaror verkligen okej?

– Vi arbetar uteslutand­e med en cashewprod­ucent i Tanzania. Vi har valt denna partner noggrant på grund av deras transparen­s, miljöpolic­y och arbetstaga­rförhållan­den. Vår partner har en av de största, mest moderna cashewfabr­ikerna i världen och övervakar hela råvarukedj­an från utsäde till hylla. Deras nötter kommer i huvudsak från deras egen ekologiska farm eller från ekologiska kooperativ­a bönder. Ibland händer det att de köper cashew från andra producente­r, men de säkerställ­er då att de fyller samma villkor som de själva har på deras farm. Producente­n ser till att medarbetar­na har god arbetsmilj­ö genom bland annat rätt skyddsutru­stning och säkra arbetsmeto­der och arbetsreds­kap. Det är också viktigt för oss att vår partner har kollektiva­vtal för att säkerställ­a goda arbetsvill­kor för personalen.

 ??  ?? Simon Francis är en av Casheurys grundare.
Simon Francis är en av Casheurys grundare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden