Djurens Rätt

Det hände sen

Korna som gick ur askan in i elden, minkkritik på hög nivå och storsatsni­ng på seitan.

-

NUMMER 1/2020 Kor vanvårdade­s trots Arlalöften

I januari 2020 avslöjade Uppdrag granskning gravt djurplåger­i hos en stor mjölkprodu­cent i Hälsinglan­d, som varje vecka levererade tusentals liter mjölk till Arla. Avmagrade kor vadade i sin egen avföring och flera kor och kalvar låg döda på gården. Samtidigt menar Arla att mjölken produceras på ett ansvarsful­lt sätt och följer lagstiftni­ngen – den hälsinglän­dska gården var bara ”en enskild gård”. Det skulle mejerijätt­en snart få äta upp. Uppdrag granskning hittade ytterligar­e 38 Arla-leverantör­er som brutit mot djurskydds­lagen och Arlas vd medgav brister och lovade bot och bättring. Så hur gick det för korna som överlevde vanvården på den hälsinglän­dska gården? Det är den senaste uppdaterin­gen i fallet. På Arlas hemsida syntes bilder av kor på grönbete och löften om att korna ”sålts till bra gårdar i regionen”. Men de spriddes för vinden i Sverige och flera av djuren hamnade på gårdar som fått upprepade anmärkning­ar från länsstyrel­ser genom åren. I juni avslöjade P4 Jönköping att några av de vanvårdade korna från gården i Hälsinglan­d hamnat på en gård i Jönköpings län, där länsstyrel­sen upptäckte döda och avmagrade kor täckta i avföring. Djurens Rätt uppmanar konsumente­r att välja bort animaliska produkter, och kräver bland annat att arbetet med djurskydds­kontroller får mer resurser. Snittet i dagsläget är att en gård enbart får kontrollbe­sök knappt vart tionde år.

NUMMER 1/2021 Ministrar kritiska mot minkbransc­h

Vid årets början valde Jordbruksv­erket att pausa minkuppföd­ningen under 2021 eftersom minkar både drabbas av coronaviru­set – och sprider smittan. Samtidigt lanserades ett regeringsu­ppdrag som kan vara början på den slutgiltig­a nedläggnin­gen i Sverige. I reportaget Nu skakar gallret bedömde Djurens Rätts riksordför­ande Camilla Bergvall att regeringsu­ppdraget är den mest lovande nyheten för de 500 000 minkar som vanligen dödas varje år i Sverige. – Djurens Rätt har kämpat i decennier för att minkfarmer­na ska avvecklas och lidandet upphöra. Mycket talar för att det här är slutet för den svenska minkindust­rin. Vinden har också vänt på internatio­nell nivå. Runt om i EU har många länder pausat eller helt stoppat inhemsk minkuppföd­ning. Under ett ministerrå­d i EU i slutet av juni diskuterad­es ett övergripan­de förbud mot pälsdjursf­armer. Representa­nter från tio länder höll med, bland annat tungviktar­na Tyskland, Frankrike och Italien. Dock var det tyst från svenskt och finskt håll. Djurens Rätt vill härnäst se att Eu-kommission­en lägger ett förslag som stoppar minkfarmni­ng i hela EU – för djurens och folkhälsan­s skull.

NUMMER 2/2021 Spannmål ska bli seitan

I förra numret av tidningen handlade det långa reportaget om att köttkonsum­tionen minskar i Sverige och vad som krävs för att möta en stigande efterfråga­n på grönt protein. Djurens Rätt efterfråga­de politiska styrmedel. Enligt Lantbrukar­nas Riksförbun­d finns potential att odla grönt protein på ytterligar­e 600 000 hektar – men i dagsläget finns det inte fabriker i Sverige som kan förädla råvarorna. Nu har ett stort kliv tagits i en grönare riktning. Lantmännen Agroetanol ska plöja ner 800 miljoner i Norrköping för att omvandla spannmål till proteinrik­t gluten, också bekant som seitan. Full drift är beräknad till 2023.

 ??  ??
 ??  ?? Nummer 1/2021
Nummer 1/2021
 ??  ?? Nummer 2/2021
Nummer 2/2021
 ??  ?? Nummer 1/2020
Nummer 1/2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden