Djurens Rätt

Camilla Bergvall

-

NU RÖR DET på sig i frågan om att stoppa plågsamma djurförsök och främja djurfri forskning. En fråga Djurens Rätt arbetat intensivt med ända sedan 1882. Att arbeta mot djurförsök skiljer sig dock ganska mycket från vårt övriga påverkansa­rbete. När det gäller att göra skillnad för kycklingar i djurfabrik­erna går det till viss del att göra skillnad som konsument genom att välja vego. Men när det gäller djurförsök­en är det mer komplext och mer långsiktig påverkan som gäller. Djurens Rätts arbete på området är inte alltid så glamouröst eller synligt. Det består av möten, långa underlag och dokument som ska läsas, skrivas och diskuteras. Men det envisa arbete vi gör varje dag, året runt, det ger resultat!

FÖRST BEHÖVDES EN politisk vilja att göra något åt djurförsök­en. På ett panelsamta­l vi arrangerad­e i Almedalen 2019 svarade alla deltagande partier, från höger till vänster, ja på frågan om de ville se en utfasning av djurförsök­en. Men sen behövs såklart också handling för att förändring ska ske. Därför blev jag otroligt glad att regeringen­s forsknings­politiska propositio­n 2020 innehöll formulerin­gar om att djurfri forskning är viktigt för att göra framtida forskning mer effektiv, men att det också är en fråga om etik.

FORSKNINGS­VÄRLDEN ÄR GLOBAL och förändring måste ske i fler länder samtidigt för att få genomslag. Därför var det så otroligt viktigt att EU i september fattade ett historiskt beslut om att ta fram en strategi för utfasning av djurförsök. Beslutet togs dessutom med förkrossan­de majoritet. Nu handlar det inte längre om djurförsök­en ska fasas ut, utan hur det ska gå till. Det är ett otroligt viktigt paradigmsk­ifte i samtalen om djurfri forskning.

BAKOM DET HÄR skiftet ligger otaliga timmars hårt arbete under många år från Djurens Rätt. Det märks inte alltid när de politiska besluten väl fattas, men vi vet att vår opinionsbi­ldning och politiska påtrycknin­gar gör skillnad. Nästa steg blir att se till att både nationella och internatio­nella handlingsp­laner blir så effektiva för djuren som möjligt och att de ekonomiska satsningar som behövs också kommer till. Vi är redo för att ta frågan om djurfri forskning till nästa nivå! ●

 ?? ?? Camilla Bergvall är riksordför­ande för Djurens Rätt.
Camilla Bergvall är riksordför­ande för Djurens Rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden