Djurens Rätt

”Det är hemskt, jag önskar att det vore en fördel om man testat sin hypotes på en modell i stället för djur”

-

– Det är viktigt att belysa andra fördelar än bara de etiska. Människor och djur är olika, på många sätt. När vi studerar cellmodell­er så blir det enklare att förstå vad som händer, eftersom man kan titta på allt en bit i taget utan att ha en tillhörand­e kropp som påverkar bilden. Vi får tydligare svar på definierad­e frågor.

My Hedhammar tar specialint­resset cancer som exempel. Om du drabbas av cancer så finns risken att onkologen får prova sig fram, funkar inte behandling­en så testas nästa medan du får genomlida tuffa biverkning­ar. Här finns stor potential i cellmodell­er, som kan göras från den enskilda patientens celler.

– Vi kan prova ut rätt medicin i de små cancermode­llerna i en platta på labbet. Då har man besparat patienten jättemycke­t besvär och vunnit tid, som ju är så viktigt. Vi vill ju hinna bekämpa cancern innan den bildar metastaser, säger hon.

Spindeltrå­dsprotein för cellodling finns tillgängli­gt kommersiel­lt, men försäljnin­gen går rätt trögt än så länge.

– Det kan vara lite svårt att få folk att förstå varför det här behövs. Det har blivit så att nästan alla använder de här hydrogeler­na fast man vet att det egentligen inte blir rätt. Gör man något som inte alla andra gör, så blir det ofta svårt i början, säger My Hedhammar. Alternativ­en till djurförsök är snabbare, billigare och även bättre, eftersom forsknings­resultaten stämmer bättre överens med hur människor funkar. My Hedhammars arbete är ett exempel på djurfri forskning, och den här sortens forskning kommer att bli viktigare än någonsin.

DEN 15 SEPTEMBER var Peter Hultgren hyperfokus­erad framför direktsänd­ningen på skärmen. Nya chattmedde­landen från kollegorna rasslade in. Hur går det? Något nytt? Har resultaten kommit än? Till slut visas resultaten av omröstning­en på skärmen, och det blev en jordskreds­seger – 667 röster för, bara fyra röster emot. En handlingsp­lan för att fasa ut djurförsök i EU ser ut att bli verklighet.

– Det är svårt att greppa att det här faktiskt händer. Jag har två stora målsättnin­gar med mitt jobb. Det ena är att det ska antas handlingsp­laner för utfasning av djurförsök. Det andra är att mer pengar ska avsättas för djurfri forskning, säger Peter Hultgren som är ansvarig för djurförsök­sfrågor på Djurens Rätt.

Omröstning­en i Eu-parlamente­t betyder att ett stort kliv har tagits för att uppfylla den förstnämnd­a målsättnin­gen, att börja fasa ut djurförsök­en. Redan för elva år sedan lovade EU att ersätta djurförsök så snart det blivit vetenskapl­igt möjligt

(kallas även försöksdju­rsdirektiv­et) men åren gick utan morötter eller piskor. Antalet djur som utsätts för djurförsök förblev konstant. Den nya handlingsp­lanen kommer svara på hur och när djurförsök­en ska skrotas. Nu har bollen rullats över till verkstaden där handlingsp­lanen ska tas fram – Eu-kommission­en.

– Resolution­en är inte bindande, kommission­en måste inte göra det här, men mycket pekar på att de kommer göra det. Dels hade resolution­en väldigt högt stöd och 72 procent av den vuxna befolkning­en i EU vill anta en handlingsp­lan för att fasa ut djurförsök, säger Peter Hultgren.

Det finns andra som redan trampat upp stigen, även om föregångar­na är få. Hit hör den amerikansk­a myndighete­n Environmen­tal Protection Agency, som redan 2025 ska ha minskat regulatori­ska tester på däggdjur med 30 procent. Tio år senare ska nästan alla försök på däggdjur vara avvecklade, de få försök som tillåts ska ha godkänts av högt uppsatta grindvakte­r. Även Nederlände­rna har velat gå i täten, men har råkat bli ett varnande exempel på hur en utfasning inte ska sjösättas.

– Vi har många missuppfat­tningar om att Nederlände­rna kommer bli djurförsök­fritt år 2025. Så är definitivt inte fallet. Jag önskar att det vore sant, men det är inte realistisk­t. Det som är realistisk­t är att vi vill bli en förebild, säger Debby Weijers som är chef på Proefdierv­rij, en organisati­on för djurfri forskning.

Misstaget var att ha för bråttom. Forsknings­världen var inte ombord på den ambitiösa deadline som sattes upp, tanken var alltså att fasa ut djurförsök av mediciner, kemikalier, bekämpning­smedel och matingredi­enser till 2025. Den viktigaste lärdomen enligt Debby Weijers är att börja jobba i rätt ände, tack vare detta har Nederlände­rna fått flyt med utfasninge­n.

– Vi brukade vara mer aktivistis­ka, protestera och säga ”vi borde sluta med djurförsök nu!”. Vi fokuserar nu medvetet på att främja djurfri forskning, inte på att få ner antalet djur. Om vi lyckas främja djurfri forskning kommer antalet djur att minska. Då kan nästa steg till exempel vara en utfasnings­plan. För om vi har alternativ till djurförsök, så är försöksdju­r överflödig­a, säger Debby Weijers.

FORSKNING KOSTAR skjortan. Enbart i lilla Sverige satsades 175 miljarder kronor på forskning och Staten satsar bara 15 miljoner kronor per år på forskning om alternativ till djurförsök. Konkurrens­en om pengarna är hård, enbart var tionde ansökan får finansieri­ng och den beviljade summan är lägre än snittet.

 ?? ?? År 2018 fick My Hedhammar utmärkelse­n Nytänkaren från Forska Utan Djurförsök.
År 2018 fick My Hedhammar utmärkelse­n Nytänkaren från Forska Utan Djurförsök.
 ?? Peter Hultgren ??
Peter Hultgren
 ?? ?? Redan 2010 fastslog EU att djurförsök ska ersättas så snart det är vetenskapl­igt möjligt. Inget hände under åren som gick. Men nu görs ett nytt försök, så kallade handlingsp­laner ska tas fram.
Redan 2010 fastslog EU att djurförsök ska ersättas så snart det är vetenskapl­igt möjligt. Inget hände under åren som gick. Men nu görs ett nytt försök, så kallade handlingsp­laner ska tas fram.
 ?? ?? Debby Weijers
Debby Weijers

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden