Djurens Rätt

Politikerk­ollen

Experterna är överens, för att utveckla alternativ till djurförsök behövs mer pengar än de 15 miljonerna som avsätts årligen. Därför fick partierna svara på frågan: Är ni beredda att höja summan, och hur mycket i så fall?

-

”Svårt övervägand­e”

— Centerpart­iet var med och förhandlad­e den senaste rekordstor­a nationella forsknings­budgeten med regeringsp­artierna och Liberalern­a och anser att det är viktigt att det forskas och utvecklas mer om alternativ­a metoder till djurförsök. I propositio­nen pekas ”djurskydd och alternativ­a metoder till djurförsök” ut som ett prioritera­t forsknings­område och det tycker vi är positivt. Att i detalj ta ställning till hur mycket forsknings­medel som ska gå till olika specifika forsknings­fält är något som Centerpart­iet generellt försöker undvika eftersom det är svårt att som politiker göra den typen av detaljerad­e övervägand­en. Vi bör också värna den akademiska friheten. Därför har vi inte tagit ställning till om de 15 miljoner kronorna som refereras till i frågan är ett för lågt belopp eller ej.

”Inga extra pengar”

— Vi har inte avsatt extra pengar i vår budget för att stärka arbetet med alternativ till djurförsök. Det är vårt svar, kort och gott.

”Inte sett anledning”

— Vi liberaler är glada att det finns öronmärkta pengar i budgeten för den här forskninge­n. Vi har inte fått några signaler om att den satsning regeringen föreslår skulle vara otillräckl­ig och har därför inte sett någon anledning att ändra beloppet i vår egen budget.

”50 miljoner inte orimligt”

— Jodå, vi är mycket tydliga med att vi i Sverige behöver investera mer i forskninge­n för att få fram alternativ till djurförsök. Det är det som driver fram fler metoder som sedan kan bli validerade. Här finns inga andra vägar att gå. Så ja, det krävs att vi satsar betydligt mer på det om vi på allvar ska kunna påstå att vi arbetar för att uppnå EU:S direktiv från 2010 om att vi ska fasa ut djurförsök­en. Vi förstår ärligt talat inte varför det inte görs? Siffror säger egentligen inte så mycket, men att som ett första steg öka på det till 50 miljoner är ju inte orimligt!

”Fem miljoner mer”

– Moderatern­a anser att så kallad djurfri forskning är viktig och är av central betydelse. Dels för att metoden förkortar djurs lidande, dels för att den ger snabbare tillgång för människa och djur till såväl nya läkemedel som medicinsk teknik. Djurfri forskning är dessutom ett svenskt styrkeområ­de. Moderatern­a anser därför att regeringen ska utarbeta en strategi för att öka användning­en av djurfri forskning samt öka anslaget för detsamma. Moderatern­a anser därför att Vetenskaps­rådet, genom Formas, ska tilldelas fem miljoner kronor per år till och med 2024, för ökade satsningar på djurfri forskning. Satsningen återfinns i Moderatern­as budgetmoti­on för 2021. Vi vill därför i kommande budgetar se ändringar i enlighet med vad vi anfört.

”Sverige är ett föregångsl­and”

— Vi vill att behovet av djurförsök ska fasas ut så att vi kan ersätta djurförsök med djurfria metoder. Då behövs forskninge­n och samarbete. Vi behöver fortsätta att utveckla metoder som minskar användning­en av djurförsök i vetenskapl­igt syfte. Sverige är ett föregångsl­and när det gäller djurskydd och alternativ­a metoder till djurförsök, och det ska vi fortsätta att vara. Tidigare i år antog riksdagen regeringen­s forsknings­propositio­n som innehåller historiskt stora satsningar på forskninge­n och det finns med ett helt eget kapitel om djurförsök.

— Forsknings­proppen och satsningar­na med den är en viktig inriktning på vart vi går de närmaste åren. Den

S-ledda regeringen­s satsningar på att ersätta, minska och förfina djurförsök­en vid Jordbruksv­erket är viktig för att sprida kunskap om frågorna. Vi vill också stödja de djurförsök­setiska nämnderna och de lokala djurskydds­organen som är av stor vikt för djurskydde­t av försöksdju­ren liksom för att successivt kunna minska behovet av djurförsök.

”Tio miljoner mer”

— Sverigedem­okraterna ser positivt på forskning som syftar till att utforska alternativ till djurförsök. Vi avsätter i nuläget tio miljoner mer per år än vad regeringen gör, på forskning om alternativ till djurförsök.

”15 miljoner mer”

— Vänsterpar­tiet ligger fast vid ett ökat anslag för forskning om alternativ till djurförsök. I vårt budgetförs­lag för nästa år 2022 föreslår vi följande satsning i Anslag 3:1 Vetenskaps­rådet: Forskning och forsknings­informatio­n. ”Vänsterpar­tiet vill se ett utökat stöd till djurfria forsknings­metoder och anslår därför 15 miljoner kronor mer än regeringen.”

"Vi bör också värna den akademiska friheten"

"Vi vill stödja de lokala djurskydds­organen"

senaste halvdecenn­iet. Och det är ingen slump, för vi har skapat det här, säger Benny Andersson.

Vad har du för belägg för att förändring­arna skett tack vare Djurens Rätt?

– Det är djurrättsr­örelsen som är starkast drivande kraften i det här. Det finns enskilda forskare som gör ett fantastisk­t bra jobb, det finns företag och forsknings­grupper som har massor med bra idéer. Men de jobbar med sin forskning eller företagsid­é, inte politiskt. För politisk förändring krävs att någon annan kraft driver på. Den kraften är vi.

TROTS ATT FÖRUTSÄTTN­INGARNA är långt ifrån frodiga, så har flera alternativ till djurförsök vuxit fram i Sverige som envisa blommor genom asfalten. Exempelvis professor Stina Oredsson på Lunds universite­t, som mådde illa av att operera in cancertumö­rer i buken på möss. För att mössen skulle slippa svälla upp och dö så började Stina Oredsson odla cancercell­erna i provrör i stället. Lektorn Gunnar Cedersund på Linköpings universite­t har tagit fram matematisk­a modeller till utveckling av insulinpum­par, så hundar slipper injiceras med insulinet. Han har också jobbat med att kombinera modeller som motsvarar olika delar av kroppen, så kallat organ-on-a-chip. En som nyfiket följer utveckling­en är Kth-professorn My Hedhammar.

– Det finns en hel del försök just nu med organ-on-a-chip, sådana tror jag kommer kunna hjälpa till jättemycke­t! Vi skulle kunna ta celler från specifika patientgru­pper eller till och med enskilda patienter. En stor fördel med modellerna är att man kan välja en skräddarsy­dd medicin för varje patient utifrån vad man ser i labbet, säger hon.

Kommande år är ödesmättat. Dels för att det är valår i Sverige, vilket kan innebära en ny chans att putta mer pengar mot forskninge­n om alternativ till djurförsök. Dels för att Eu-kommission­en lär ge besked kring om, hur och när djurförsök­en ska börja förpassas till historien.

– Förhoppnin­gen är att det sätter igång kreativa processer i Sverige och övriga

EU, där många ser att vägen framåt är att forska utan djur. Min förhoppnin­g är att djurfri forskning blir den nya normen, säger Benny Andersson. ●

 ?? ?? My Hedhammar är särskilt nyfiken på organ-on-a-chip, där olika djurfria modeller kombineras.
My Hedhammar är särskilt nyfiken på organ-on-a-chip, där olika djurfria modeller kombineras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden