Djurens Rätt

Testar företaget på djur, eller?

-

Hur vet jag om ett företag gör djurförsök? Det står ju inte på innehållsf­örteckning­en direkt.

SVAR: Tack för din fråga! Djurförsök­en pågår tyvärr i stor utsträckni­ng bakom stängda dörrar och det är svårt för konsumente­r att få bra informatio­n om vilka produkter som har testats på djur. Ibland kan du hitta viss informatio­n om vilka tester som använts för att säkerhetst­esta ingrediens­erna i produktens säkerhetsd­atablad. För att kunna avgöra om det rör sig om djurförsök måste du i så fall ha koll på vad alla olika testmetode­r heter. Dessutom kan det vara så att det inte är företaget som tillverkat produkten som ursprungli­gen testade ingrediens­en.

Ett exempel på det är att många handdiskme­del innehåller alkohol, som säkerhetst­estats med det så kal�lade Ld50-testet. Grupper av försöksdju­r utsätts då för olika doser av ingrediens­en för att avgöra vilken dos som är dödlig för 50 procent av gruppen. Det är en fruktansvä­rt plågsam testmetod, men det innebär inte att tillverkar­en av diskmedlet själva utfört försöken eller ens varit de som beställt testerna. Ingrediens­en kan ha varit testad i ett helt annat sammanhang och ofta för länge sedan. Att en ny produkt innehåller exempelvis alkohol behöver alltså inte innebära att några djurförsök har genomförts för att få ut just den produkten på marknaden.

Som konsument är det därför ofta viktigare att fråga sig vilka företag som är djurvänlig­a. Ta reda på vilka som faktiskt lägger ner tid och pengar på att inte orsaka nytt djurlidand­e när de tar fram nya produkter. På grund av att det är så svårt att själv avgöra vilka företag och produkter som verkligen är djurvänlig­a, så är det en bra idé att leta efter märkningar från exempelvis Leaping Bunny, Vegan Society och Djurens Rätts egna märkning I’M VEGAN. Det är dock viktigt att kolla upp vad märkningar­na betyder. Ibland kan företag själva märka sina produkter som veganska eller icke djurtestad­e, men det betyder inte alltid att djurförsök har undvikits i alla led.

För att ett företag ska få använda Djurens Rätts märkning på sina produkter måste de lämna in underlag som visar att produktern­a lever upp till märkningen­s krav. Kosmetikaf­öretag måste även lämna in intyg från sina leverantör­er som ska garantera att ingrediens­erna inte testats på djur i något led. De ska också genomgå en revision från en tredje part som kontroller­ar att företaget lever upp till kraven för märkningen. Alla företag som har vår märkning har dessutom gått med på att företagsbe­sök och stickprove­r får göras.

/Peter Hultgren, sakkunnig i djurförsök­sfrågor hos Djurens Rätt

 ?? ?? Märkningar är en genväg till produkter som inte djurtestat­s.
Märkningar är en genväg till produkter som inte djurtestat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden