Djurens Rätt

Tycker synd om kaninen

-

Hej! Jag har en kompis som har en kanin som bor trångt, och kaninen verkar deprimerad varje gång jag är där. Finns det något jag kan göra?

SVAR: Tack för att du är så uppmärksam på kaninens mående och vill hjälpa till. Eftersom det är din vän är det viktigt att du inspirerar till förändring, snarare än att kräva att något görs annorlunda.

Du kan till exempel ge en bra bok om kaninsköts­el i present eller julklapp, så som Allt för dina kaniner eller Rabbit Behaviour, Health and Care. Du kan också tipsa om någon kanal på Youtube som har frigående och glada kaniner, för att visa hur det ser ut. Erbjud din hjälp och var vänlig för att få kompisen att lyssna. I vissa fall kan det vara relevant att prata om omplacerin­g till ett bättre hem, om kompisen inte är intressera­d av kaninen.

Är det riktigt allvarliga problem, och du har svårt att få kompisen att lyssna, så bör du visa informatio­n om hur djurskydds­lagstiftni­ngen ser ut. Det kan du se på Jordbruksv­erkets hemsida för varje djurslag. Alla som har djur måste följa lagstiftni­ngen, vilket exempelvis är krav på utrymme, fri tillgång till grovfoder till kaniner och att kaniner ska ha sällskap av en kompis av samma art, om möjligt. Du kan även ta hjälp av länsstyrel­sen, som kan skicka informatio­n om vad som gäller och eventuellt besöka din kompis för en djurskydds­kontroll.

Ibland behöver människor få reda på att det finns en djurskydds­lagstiftni­ng som måste följas, och det kan vara lättare att ta till sig när en myndighet säger det än om du säger det. Stort tack för ditt engagemang och lycka till! Fortsätt att alltid vara på djurens sida.

/Anna Harenius, sakkunnig hos

Djurens Rätt

 ?? ?? Svårt att prata om familjedju­r som far illa.
Svårt att prata om familjedju­r som far illa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden