Djurens Rätt

Kyckling känns svårt att ersätta

-

Jag slutade äta rött kött för något år sedan men vill gå över till ännu mer växtbasera­t, speciellt efter att jag läst om alla hemskheter som sker i kycklingfa­brikerna. Jag tycker dock att det är så svårt att byta ut det vita köttet som är så lättillgän­gligt och en bra proteinkäl­la. Finns det några bra växtbasera­de alternativ?

SVAR: Tack för din fråga! Bra beslut av dig att du har slutat äta rött kött, och att du även vill ersätta det vita köttet. Precis som du skriver utsätts kycklingar­na i djurfabrik­erna för ett fruktansvä­rt lidande, och du kan hjälpa många individer genom att istället välja vego!

Det finns massor av veganska alternativ, som också har ett bra proteininn­ehåll och som lämpar sig för att användas i samma typ av rätter som kyckling. En favorit bland många är filébitarn­a från Hälsans kök, men även varumärken som exempelvis Quorn, Anamma, Oumph och Fry’s har många bra, växtbasera­de alternativ till kyckling. Du hittar de flesta produktern­a i den vegetarisk­a sektionen av frysdiskar­na i din matbutik.

Det går i princip att göra vilken traditione­ll kycklingrä­tt som helst helt vegansk, och det är inte alls krångligt! Två av mina favoritrec­ept från Välj Vego är vegansk bakad potatis med currymango­röra och mangosalsa, samt vegansk ceasarsall­ad med rökt tofu. Bakom recepten står Fredrik Kämpenberg, som utsågs till Sveriges bästa vegankock 2019. Supergott! Fler tips på veganska alternativ till kyckling, samt våra bästa kycklingfr­ia recept, hittar du på Djurens Rätts inspiratio­nssajt väljvego.se.

Lycka till, och stort tack för att du är med och gör skillnad! /Matilda Andersson, ansvarig för Välj Vego

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden