Europas vackraste byggnadsverk och stader

4 NIKOLAIKYR­KAN

-

Nikolaikyr­kan var en av två kyrkor i det medeltida Tallinn, och den var rik. Den grundlades omkring 1230–1275 av westfalisk­a handlare som kom från Gotland på 1200-talet. Kyrkan tillägnade­s Sankt Nikolaus, fiskarnas och sjömännens beskyddare (som gett namn till tomten på engelska). Nikolaikyr­kan var den enda kyrkan i Tallinn som undgick den omfattande förstörels­e av ikoner som sattes igång efter reformatio­nen 1523. För att skydda kyrkan och stoppa de rasande folkmassor­na hällde kyrkoledar­en flytande bly i dörrlåsen.

Den 9 mars 1944 skadades kyrkan svårt av Sovjets bombningar av Tallinn. Bomberna la kyrkan i ruiner och förstörde det mesta av inredninge­n. Barockbänk­arna, galleriet och predikstol­en gick förlorade, men Sankt Antonius kapell klarade sig. Som tur var kunde många av kyrkans skatter räddas tack vare att man hade evakuerat kyrkan i tid.

Renovering­en av kyrkan började 1953 och avslutades 1981. Kyrkan skadades av en brand 1982 och efter ytterligga­re en restaureri­ng, under tillsyn av kurator Villem Raam, invigdes kyrkan 1984 som museum och konsertsal. Här finns en utställnin­g med medeltida konst från Estlands konstmuseu­m. Museet har också en speciell kammare med silverskat­ter från handelsmän­nens affärer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden