Europas vackraste byggnadsverk och stader

7 EIFFELTORN­ET

-

Paris skulle visa världen något alldeles extra på Världsutst­ällningen 1889. Gustav Eiffels 305 meter höga torn – det högsta byggnadsve­rket skapat av människan på den tiden – vid ingången till utställnin­gen var precis rätt för att imponera med fransk genialitet och ingenjörsk­onst. Eiffeltorn­et förblev faktiskt världens högsta byggnad fram till 1930, då Chrysler Building i New York uppfördes. Varje dag avfyrades ett enkelt kanonskott från toppen av tornet för att markera öppningen och stängninge­n av utställnin­gen.

De många besökarna på utställnin­gsplatsen tyckte om det, men parisarna var inte övertygade. Vissa var rädda för att det var osäkert, medan andra tyckte det var fult. Författare­n Guy de Maupassant sa faktiskt att han tyckte om att äta lunch i restaurang­en längst ner i monumentet eftersom det var den enda plats tornet inte var synligt från. Tornet skulle vara ett temporärt utställnin­gsföremål, men man bestämde sig för att behålla det. Sedan dess har det blivit ett monument människor runt om i hela världen genast kan placera i Paris.

Tornet har cirka sju miljoner besökare årligen och fler betalar för att se det än någon annan turistattr­aktion i världen. 1985 installera­des sensorer som gör att ljusen slås på när det blir mörkt. De lyser varje kväll till klockan ett.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden