Europas vackraste byggnadsverk och stader

2 Elizabetes iela nummer 10

-

Byggnaden på Elizabetes iela (Elizabetes gata) nummer 10 a och 10 b är kanske den mest storartade av Rigas alla jugendskat­ter. Den är full av så många underliga väsen, ansikten med olika uttryck, ringar, pelare och kransar att ögat aldrig får vila. Den är nästan psykedelis­k i sin intensitet och nyttjar en arkitekton­isk princip som går under namnet horror vacui, eller ”rädslan för det tomma rummet”.

Huset ritades 1901 av Mikhail Eisenstein, far till den stora ryska filmregiss­ören Sergej Eisenstein som föddes i Riga 1898. Han tillbringa­de sina första år där och gick ut Riga Realschule 1915.

Sergejs minnen från livet i Riga är inte särskilt lyckliga. Fadern uppfostrad­e honom efter det att föräldrarn­a skilt sig och Sergej motsatte sig faderns kontroller­ande tendenser – han hade förväntat sig att sonen skulle följa i hans fotspår och bli arkitekt.

När han såg tillbaka på sin tid i staden skrev Sergej: ”Min protest mot det som var ‘acceptabel­t’ i uppförande och konst och mitt förakt för auktoritet var helt klart kopplat till honom … när jag var tvungen att rita gipsfigure­r, tekannor och Dante-masker, då blev allt fel.”

Eisenstein-fans kan också uppsöka en permanent utställnin­g tillägnad den stora regissören i Rigas lilla Filmmuseum på Peltavasga­tan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden