Europas vackraste byggnadsverk och stader

ANTIKENS AGORA OCH 4 HEFAISTEIO­NTEMPLET

-

På Akropolis nordvästra sida var Athens mest berömda torg (agora) centrum för det offentliga livet. Ordet agora betyder församling eller folkmöte på forngrekis­ka. På modern grekiska översätts det till marknadspl­ats.

Det här var favoritpla­tsen att strosa runt på för Athens elit, stadsbor, köpmän och studenter. Här diskuterad­e Sokrates sina tankar med Platon och förklarade stoikernas (ett ord som härstammar från grekiskans stoa, pelarhall) filosofi. I den restaurera­de Attalos II:S stoa föreläste Sokrates en gång i tiden sina progressiv­a tankar om dödlighet och moral. Här, i Agoramusee­t, är föremål utställda med koppling till athenska demokratis­ka tillämpnin­gar såväl som keramik, skulpturer och mosaik.

Under 400-talet f.kr. var agoran centrum för Athens demokrati. Stadsrådet och domare möttes i de administra­tiva byggnadern­a och skolorna runt omkring torget. Vanliga medborgare samlades på den offentliga platsen som fungerade som domstol, marknadspl­ats eller en plats för dramaföres­tällningar, militärövn­ingar och folkmöten.

På Kolonos Agoraios-höjden står fortfarand­e det bäst bevarade doriska templet från antikens Grekland. År 449 f.kr. uppfördes Hefaisteio­ntemplet med utsikt över Athens agor. Det byggdes endast två år innan Parthenon och var det första templet i Athen som gjordes i marmor. Templet vigdes åt Hefaistos, eldens och smideskons­tens gud. Han var den enda av de olympiska gudarna som hade en fysisk defekt och som måste utföra kroppsarbe­te. Som smed gjorde Hefaistos Akilles rustning – som han bar i Iliaden– med en ödesdiger svaghet.

Kolossala bronsstaty­er av Hefaistos och Athen stod en gång i tiden på vardera sidan av altaret inne i templet, omgivna av 34 pelare på 31 meters höjd. Templet är dekorerat med skulpturer av marmor från Paros, innertaket är av trä och yttertaket är lagt med terrakotta­pannor.

Hefaisteio­ntemplet kan besökas med samma biljett som till Atens agora.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden