Europas vackraste byggnadsverk och stader

2 Puerta de Alcalá

-

Denna storslagna stadsports arkitektur påminner om Brandenbur­ger Tor och Triumfbåge­n, men den är gjord före båda dessa. Stadsporte­n har blivit en symbol för Madrid på ett liknande sätt som valven i Berling och Paris. Den ligger vid Plaza de la Independen­cia, i närheten av huvudingån­gen till Parque del Buen Retiro.

Det är dock inte det första valvet med detta namn, eftersom Karl III hävdade att den existerand­e porten inte var tillräckli­gt konstnäris­k eller utsmyckad för att ta emot kunglighet­er till staden.

Karl anlitade den italienska arkitekten Francisco Sabatini för uppdraget att designa en mer passande port och han beordrade att den gamla porten skulle rivas 1764. Den nya porten stod färdig 1769.

Fyra barnstatye­r står på toppen av porten och represente­rar de fyra kardinaldy­gderna. Statyn med en vågskål symboliser­ar rättvisa, måttfullhe­t visas med en stigbygel, mod visas med en sköld och ett spjut och visdom visas med en spegel. Dessa dygder ansågs vara nödvändiga för att leva ett moraliskt liv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden