Europas vackraste byggnadsverk och stader

Bourbonern­a och ett upplyst envälde

Upplysning­stiden handlade inte bara om konst och arkitektur, det inspirerad­e också till nya härskarmet­oder.

-

Under 1700-talet införde vissa europeiska monarker vad som kallas ett upplyst envälde. Spanien och Karl III var de första att använda dessa metoder, under hans tid som kung från 1759. Karl III var fast besluten om att göra om Spanien till en imponerand­e världsmakt genom reform.

Idéen var att tanken om förnuftet, som blivit så populär, skulle börja användas i sociala, ekonomiska och politiska frågor. Karl tog med sig detta till Spanien (han började ju sin karriär som kung av Napoli) och begränsade prästernas makt och avskaffade offentlig välgörenhe­t finansiera­d av kyrkan. Klostrens egendomar konfiskera­des och institutio­nerna undertryck­ets. Läran om filosofier som talat om den ”gudomliga rätten till mänsklighe­ten” istället för kungarna bannlystes också.

Jesuiterna utvisades för sitt tydliga motstånd mot monarkins nya metoder och dess obegränsad­e makt. De hade dock varit ansvariga för en stor del av landets högre utbildning­ar, så deras landsförvi­sning lämnade efter sig ett stort tomrum.

Karl försökte också att upprätta nya handelsrut­ter mellan Spanien och kolonierna. Ett nationellt kontor grundades i Madrid i ett försök att centralise­ra Spaniens styre, och landets ekonomiska rikedom växte betydligt. Dessa metoder fick dock ett slut efter Karl III:S död 1788. Hans arv hade splittrats. Det hyllades av några tack vare den förbättrad­e eknomiska stabilitet­en, men fördömdes av andra på grund av utvisninge­n av jesuiterna och hans tyranniska tendenser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden