Europas vackraste byggnadsverk och stader

PALACIO REAL 4

-

Det överdådiga kungliga slottet i Madrid, som anses vara ett av Europas vackraste slott, ligger undangömt i vad som först verkar vara ett hörn av stadens centrum. Den magnifika utsikten över bergen i närheten gör dock valet av placering mycket mer förståelig.

Det första palatset som låg på platsen byggdes under 800-talet, men den nuvarande byggnaden byggdes av kung Filip V för Bourbon-dynastin. Filip insipirera­des av sin barndom på Chateau de Versailles och skapade ett eget palats som skulle efterlikna dess storhet. Han anställde den italienska arkitekten Filippo Juavara för att förverklig­a sin vision. Detta var alltså ett spanskt kungligt slott, tecknat av en italiensk designer, på uppdrag av en franskfödd kung.

Det huvudsakli­ga byggandet varade mellan 1738 till 1755 och palatset fick två gårdsplane­r, en invändig och en utvändig, ovanför Almudena-katedralen (utmärkt att besöka i samband med palatset).

När byggnaden äntligen stod helt färdig 1764 var Karl III den första av Bourbonkun­garna med ett eget residens.

Slottet är ännu vackrare på insidan än utsidan. Spanska marmortrap­por och pelare pryder rum och stora salar, stuckature­r och fantastisk­a fresker dyker upp runt varje hörn och många otroliga konstverk hänger på slottets väggar.

Ett stort porträtt av den nuvarande kungen och hans familj får man se om man följer med på den guidade turen genom det storslagna hemmet. Idag används slottet bara till statliga arrangeman­g som middagar och officiella cermonier. Om slottets huvudsyfte är idag att imponera på gäster med strålande dekor och vackra föremål, lyckas det utan tvekan – bland annat tack vare sina fem Stradivari­us-instrument som toppar av det hela.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden