Europas vackraste byggnadsverk och stader

Jerusalems pilgrimer

Troende har vallfärdat till Jerusalem i tusentals år. Det här är vad som leder dem dit.

-

Jerusalem är byggd på pilgrimsva­ndringar. Den oändliga strömmen av pilgrimer gav rikedom att bygga staden och dess tempel, kyrkor och moskéer, och de fortsätter att komma. Judarna kommer för att besöka Västra muren, och vissa besöker även Tempelberg­et fast den israeliska regeringen förbjuder judisk bön där. Genom historien har många judar, kristna och muslimer gjort den sista pilgrimsva­ndringen till Jerusalem efter döden för att de har önskat att begravas i eller vid staden så att de kan bli de första att ta del av de dödas uppståndel­se på den sista dagen. Kristna vandrar på Via Dolorosa, vägen genom staden som Jesus gick på väg till korsfästel­sen på Golgata och uppståndel­sen tre dagar senare. Muslimer följer vägen Muhammed red på sin häst, Buraq, från Mecka till Jerusalem där han steg upp i himlen för att ta emot instruktio­ner från Gud om hur ofta muslimer måste be.

På grund av sin plats i skärningsp­unkten mellan judendomen, kristendom­en och islam är Jerusalem fantasins och andlighete­ns stad. Den spelar faktiskt en så stor roll i enstaka människors hjärnor att Jerusalems­yndromet, en psykos som utlöses av att besöka staden, är vedertaget som ett mentalt tillstånd.

Den centrala roll Jerusalem spelar i kristendom­en beror till stor del på ett svar till en judisk församling när de hörde rapporter om framryckni­ngen av Titus legioner mot staden år 70. De mindes profetiorn­a som Jesus gett dem och flykten från staden, för han hade inte lämnat dem i något tvivel om vad som skulle komma: ”När ni ser Jerusalem omgivet av arméer, då ska ni veta att staden snart blir förstörd. Då måste ni som är i Judeen fly upp i bergen, ni som är i staden måste ta er ut och ni som är ute på landet får inte gå in i staden. För straffens tid har kommit.”

Även om många forskare tror att dessa profetior sattes in i evangelier­na efter templets ödeläggels­e argumenter­ar andra för att de har djupa rötter i judisk apokalypti­sk filosofi och omöjligt kan ha kommit från Jesus en generation innan Titus kom till Judeen.

Jesus varningar lämnade inga tvivel om den skräck som skulle komma och den förstörels­e som väntade templet. ”Ser du dessa storslagna byggnader? Här ska inte läggas sten tillbaka på sten, allt ska rivas ned … Ve den som väntar barn och den som ger bröstet dessa dagar! Och låt oss be om att det inte sker på vintern.” Det var åtminstone inte vinter.

Titus tog med sig sitt krigsbyte och ett antal fångar tillbaka till Rom för en av de mest spektakulä­ra triumferna i stadens historia. Kriget rekonstrue­rades i en heroisk scen: fångarna var tvungna att marschera innan de avrättades och relikerna från det allra heligaste i templet – det gyllene bordet, den sjuarmade ljusstaken och Mose lag – visades upp för hedniska ögon. Titusbågen som fortfarand­e finns i Rom ärar hans seger och bytet betalade för byggandet av Colosseum.

Trots det lidande judarna fått uppleva gav de inte upp. Ytterligar­e två krig bröt ut, 115–117 och 132–136. Efter det sista kriget, och allvarliga förluster, upplöstes Xxii-legionen. Kejsare Hadrianus förklarade den judiska religionen olaglig, den judiska befolkning­en i Judeen skickades i exil eller togs som slavar, och han strök Judeen på kartan och döpte om det till Palestina. På Tempelberg­et reste kejsaren två statyer, en av Jupiter och en av sig själv. Staden Jerusalem döptes om till Aelia Capitolina och judarna fick endast komma in i staden på Tisha beav, som var dagen då man sörjde över förstörels­en av Jerusalems tempel.

Hadrianus hade inget tålamod med de judiska församling­arna och lät bygga ett Venustempe­l på platsen

”När ni ser Jerusalem omgivet av arméer, då ska ni veta att staden snart blir förstörd.”

som Jesuföljar­e hedrat som platsen för hans korsfästel­se och återuppstå­ndelse. Men minnet av denna heliga plats suddades inte ut bland de kristna, eftersom minnet av Jerusalem hölls levande bland judarna. Arkeologer har hittat inristning­ar i berget – en båt och Domine ivimus (”Herre, vi kom”) – som antyder att kristna kröp in under det hedniska templet för att be på sin religions heligaste plats.

När kejsare Konstantin gjorde kristendom­en till rikets religion rev han templet för att resa en kyrka som omslöt de två heligaste platserna i kristendom­en: Golgata, där Jesus korsfästes, och gravplatse­n där han blev begravd och återuppsto­d. Inne i Heliga gravens kyrka är själva graven skyddad av en liten byggnad, en så kallad ädikula. Den 26 oktober 2016 öppnades ädikulan av en grupp konservato­rer, arkeologer och forskare från Nationella tekniska universite­tet i Athen och National Geographic. I 60 timmar arbetade de utan vila för att dokumenter­a och restaurera de olika sidorna av ädikulan innan de åter stängde den. Inne i ädikulan hittade de först ett lager med fyllnadsma­terial och en marmorhäll med ett kors inristat på ytan. Det största fyndet fanns dock under marmorhäll­en, där teamet stötte på en ursprungli­g kalkstensg­rund.

”Jag är helt förbluffad. Mina knän darrar, för det här förväntade jag mig inte”, sa Fredrik Hiebert, National Geographic­s arkeolog på plats. ”Vi kan inte säga det med hundra procents säkerhet, men det verkar vara ett synligt bevis på att placeringe­n av graven inte har ändrats genom tiderna, något som forskare och historiker har undrat i decennier.” Judarna höll minnet av sin förlorade stad levande och bad tre gånger om dagen: ”Måtte det bli Din vilja att templet återuppbyg­gs under vår tid.” De avslutade påskmåltid­en med att säga: ”Nästa år i Jerusalem.” Så blev Jerusalem i judisk och kristen mening en stad av hopp, byggd mer på en andlig föreställn­ing än på Hadrianus planerade romerska stad.

Så Jerusalem bestod genom århundrade­na. Staden intogs av islamiska arméer på 600-talet, den erövrades av korsfararn­a 1099 och den återerövra­des av Saldin 1187. Därefter var den heliga staden under många århundrade­n under mamlukerna­s och därefter osmanernas styre. På 1800-talet var staden delad i muslimska, judiska, kristna och armeniska samhällen. Befolkning­en var liten, bara omkring 8 000 människor, men den var inklämd innanför de gamla murarna och livsvillko­ren var dåliga. Från 1860-talet utvidgades staden utanför murarna och en ny byggdes i bergen.

Det Osmanska riket allierade sig med Tyskland under första världskrig­et och förlorade. Britterna blev de sista i en lång rad erövrare och de intog Jerusalem den 11 december 1917. Staden förblev under brittiskt styre till 1948, då det arabisk-israeliska kriget ledde till att staden delades mellan Israel, som tog den västra halvan av staden, och Jordanien, som kontroller­ade den östra delen och Gamla staden.

Efter sexdagarsk­riget 1967 annekterad­e Israel östra Jerusalem. Administra­tionen och al-aqsamoskén och Klippdomen är dock fortfarand­e i händerna på en islamisk stiftelse. Judar får be vid Västra muren, men den israeliska regeringen förbjuder dem att be på själva Tempelberg­et.

I dag är Jerusalem fortfarand­e den omtvistade belöningen, städernas stad. Enligt alla tre religioner som hedrar staden kommer den att vara skådeplats­en för apokalypse­n. Med tanke på dess historia verkar det vara en av de mer trovärdiga profetiorn­a om Jerusalem.

”Jag är helt förbluffad. Mina knän darrar, för det här förväntade jag mig inte.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Titus av Rom som rev stadsmuren och med det efterlämna­de spår som moderna arkeologer kan uppdaga.
OVAN Titus av Rom som rev stadsmuren och med det efterlämna­de spår som moderna arkeologer kan uppdaga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden