Europas vackraste byggnadsverk och stader

10 Kafé Slavia

-

Kavarna Slavia (kavarna betyder kafé på tjeckiska) öppnade 1884 och är kanske det mest historiska och mest kända av de traditione­lla wienerkafé­erna i Prag. Kafékultur­en blomstrade i Prag på 1800-talet. Här kunde Prags intellektu­ella samlas för att jobba, tänka och koppla av. Vissa eftersände till och med sin post till sitt lokala kafé!

Några av de viktigaste gästerna var kompositör­en Bedřich Smetana, poeten Jiří Kolář och dramatiker­n Václav Havel (som senare blev landets president), men ursprungli­gen förknippad­es kaféerna med ledande personligh­eter kring tiden för det nationella uppvaknand­et. Det var här människor träffades för att arbeta med poesi, pjäser och musik, eller för att diskutera politik och framtida aktioner. Det är ingen tillfällig­het att kaféet ligger mittemot Nationalte­atern, för båda byggnadern­a var en viktig del av kulturrevo­lutionen. Idéerna man fick på Kavarna Slavia förverklig­ades på teatern tvärs över gatan.

Interiören fräschades upp omkring 1920, men kaféets historia gör det till en plats du måste du besöka om du vill uppleva 1800-talets Prag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden