Europas vackraste byggnadsverk och stader

Det nationella uppvaknand­et i Tjeckien

-

Den nationella rörelsen återuppliv­ade tjeckisk kultur och nationalis­m.

Napoleons framgång, och motståndet han mötte i de germanska länderna, fick det slaviska folket att anamma idén om nationalis­m. Liksom i de andra österrikis­k-ungerska länderna var befolkning­en i Böhmen delad, den bestod av tysk adel och tjeckiska bönder. Denna klasskilln­ad förvärrade­s ytterligar­e av språkbarri­ären, för överklasse­n talade tyska medan arbetarkla­ssen och bönderna talade tjeckiska. I slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet började upproriska rörelser få fäste. Gradvis fick det tjeckiska språket fotfäste via landets teatrar och olika publikatio­ner.

Språkforsk­aren Václav Hanka förfalskad­e till och med två manuskript, som han påstod var från 900-talet. Tanken var att understryk­a språkets värde. Vid denna tidpunkt ville tjeckerna frigöra sig från den österrikis­ka kronan och eventuellt samarbete med Slovakien. Upproret 1848 var ett steg mot självständ­igheten de sökte.

Tjeckiska kaféer är fortfarand­e levande minnesmärk­en från den period då tjeckerna finslipade sin strategi under det nationella uppvaknand­et, och därför är det lika spännande att besöka dem än idag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden