Europas vackraste byggnadsverk och stader

7 Ddr-museet

-

Från ett rekonstrue­rat östtyskt kök och vardagsrum (som avlyssnas av den hemliga polisen) till en äkta Trabant utrustad med en virtuell verklighet­s körsimulat­or – detta är Berlins mest interaktiv­a museum. Här erbjuds besökare en upplevelse i hur det vardagliga livet var i Östtysklan­d.

Bilderna, ljuden och lukterna i denna stat som inte längre finns är återskapad­e med en överväldig­ande mängd beröringss­kärmar och installati­oner. Det finns dessutom en rekonstrue­rad Stasi-fängelsece­ll, en östtsk biograf och utställnin­gens stolthet: en Volvo som användes av ledande byråkrater när de körde till Berlin från sin isolerade koloni norr om staden.

Museet försöker ge en opartisk inblick på DDR och låta de besökande själva avgöra hur det verkligen var i Östtysklan­d under den tiden. En bra epilog när du lämnar museet kan vara att passera statyerna av kommunisme­ns grundare Marx och Engels som står i närheten. Du kan undra om de vilar nöjt över sin framgång med det socialisti­ska paradiset eller om de satt på sina resväskor, redo att sticka iväg till väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden