Europas vackraste byggnadsverk och stader

10 Östpaket

-

Planekonom­in i öst var lika mycket definierad av sina brister som marknadsek­onomin i väst var av sin utdelning. I öst sa människor: ”Allt är tillgängli­gt, men inte alltid och inte överallt, och verkligen inte när du behöver det.”

Den östtyska stormarkna­dens namn är en lek med ord för situatione­n då invånarna i DDR tog emot hjälppaket från släktingar i väst, känt som Westpaket, fast med en viktig skillnad – hyllorna är fulla.

Tidigt under 2000-talet satte filmer som Sonnenalle­e och Goodbye Lenin igång en våg av så kallad Östalgi (nostalgi för Östeuropa) och intresset för autentiska östtyska produkter ökade. Vissa produkter, som östtyskt mousserand­e vin, Rotkäppche­n och Bautzner-senap, har blivit mycket populära i hela det återförena­de landet. Och ingen efterlikni­ng av socialista­rbetarens paradis hade varit komplett utan Spreewald-saltgurka. Andra produkter, som Rondo-kaffe, är fortfarand­e något som de flesta måste lära sig att dricka, men det är fortfarand­e lika populärt bland dem som tidvis haft få saker att välja mellan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden