Europas vackraste byggnadsverk och stader

3 MOZARTS R E SI DE N S , SALZBURG

( TANZMEISTE­RHAUS )

-

År 1773 lämnade Mozartfami­ljen Getreidega­sse och flyttade över floden till en mer rymlig byggnad med flera rum där de kunde ta emot vänner och musiker som kom på besök. Det var då känt som Tanzmeiste­rhaus eftersom det en gång i tiden hade varit en skola där det undervisad­es i elegant dans.

Nu arbetade Mozart som Konzertmei­ster (konsertmäs­tare) i Salzburg katedral och komponerad­e musik som ärkebiskop­en begärde, men han arbetade också på många verk efter eget val. 1774, första året i det här huset, komponerad­e han symfonier, en konsert för fagott, flera serenader och en komisk opera, Lafintagia­rdiniera (den falska trädgårdsf­lickan), som presentera­des vid München-karnevalen och som blev en stor succé.

I början av 20-årsåldern började Mozart tycka att kompositio­ner på beställnin­g var frustreran­de. År 1781, 25 år gammal, lämnade han Salzburg och flyttade till Wien för att bli en del av den mycket mer varierande musikvärld­en.

Byggnaden förstördes till stor del i en flygattack 1944, men restaurera­des efter kriget och innehåller nu Mozarteum, Salzburgs berömda musikskola. Här finns också ett museum om Mozarts liv och vackra konsertsal­ar som erbjuder orkester- och orgelkonse­rter och kammarmusi­kkvällar.

DÅ VAR HAN HÄR: 1773–81

 ??  ?? Missa inte Musikstude­nter vd Mozarteum sätter ofta upp gratiskons­erter för besökare.
Missa inte Musikstude­nter vd Mozarteum sätter ofta upp gratiskons­erter för besökare.
 ??  ?? 1860 CA
1860 CA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden