Europas vackraste byggnadsverk och stader

Mozart på turné

Tonåringen Mozart turnerade i Italien tre gånger och hans musikerfar­enheter därifrån var till stor inspiratio­n för senare kompositio­ner.

-

Totalt tillbringa­de Mozart omkring tio år på resande fot, en vana som fadern Leopold startade då hans son bara var sex år.

Först reste de till europeiska musikcentr­um som München, Amsterdam och Paris, och lille Wolfgang spelade i kyrkor, i adliga hem och ibland vid kungliga hov. I december 1769, då han var 13, påbörjade Mozart och hans far den första av tre långa turnéer i Italien. De tog ofta en paus i den långa resan på Goldener Adler hotell i Innsbruck, reste vidare till Italien och stannade där en konsert kunde ges eller en adelsman besökas. I Verona blev lärarna vid Accademia Filarmonic­a så imponerade över Mozart att de omedelbart bad honom att skriva en opera till karnevalss­äsongen. När han hörde Sixtinska kapellets kör i Rom sjunga ett stycke av Allegri förbluffad­e Mozart alla genom att skriva ned det hela från minnet. Detta första besök i Italien avslutades med en audiens hos påven och med att Mozart utnämndes till riddare av Gyllene sporrens orden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden