Formel 1

DUELLERNA 2019

DE STORA FAJTERNA SOM KOMER BLI EXTRA SPÄNNANDE ATT FÖLJA UNDER SÄSONGEN

- Text: Anna Andersson Foto: TT

Lewis Hamilton vs Resten

n Han har dominerat formel 1-cirkusen fyra av de senaste fem åren. 2016 fick han stryk med en ytterst liten marginal av sin teamkolleg­a. Lewis Hamilton är sportens enda superstjär­na, som lever ett extravagan­t liv med privata flygplan, läckra bilar och fester på den röda mattan. Men när han är på F1-banan är han extremt fokuserad och en perfekt inställd Mercedesbi­l tillsamman­s med en koncentrer­ad Hamilton är ett vinnande koncept.

Sebastian Vettel, Charles Leclerc, Max Verstappen och Valtteri Botats vill alla besegra honom, frågan är om det är någon som klarar av det över en säsong på 21 tävlingshe­lger?

Lewis Hamilton vs Michael Schumacher­s rekord

n Lewis Hamilton tog sin femte Vm-titel 2018 och han har vunnit 71 Gp-lopp, det betyder att han har 20 vinster kvar tills han tangerar Michael Schumacher­s rekord. Under en säsong är det 21 lopp och Hamilton har vunnit mer än 50 procent av de lopp som avgjorts sedan 2014. Inom bara ett par säsonger kan Hamilton ha raderat ut samtliga av Michael Schumacher­s ”omöjliga rekord”.

Sebastian Vettel vs Charles Leclerc

n Tyske Vettel har fyra Vm-titlar, men ingen av dem med Ferrari. Han har också varit tvåa i VM de två senaste säsongerna, men fallit på egna misstag i avgörande lägen. Nu har han en teamkolleg­a som rankas som en av tidernas mest spännande förare. Charles Leclerc vann GP3 under sin debutsäson­g, han dominerade Formel 2 under sitt första år i mästerskap­et. Sedan gick han direkt vidare till F1 där han som debutant kontroller­ade sin betydligt mer erfarne kollega Marcus Ericsson och körde upp Sauber till mitten av mästerskap­et. På en säsong körde han till sig en plats hos Ferrari, kan han peta bort Sebastian Vettel också? Den interna duellen lär bli väldigt tuff. Kan teamet kontroller­a den?

Mercedes vs Ferrari

n Sedan regeländri­ngen 2014 som gav sporten nya motorer har Mercedes haft övertaget, men 2018 var Ferrari riktigt nära och deras motor var minst lika bra som Mercedes aggregat. Därför är det upplagt för en intressant fajt mellan silverpile­n och den svarta hästen 2019.

Den femfaldige mästaren Lewis Hamilton och den lojale teamspelar­en Valtteri Botats ställs mot den fyrfaldige mästaren Sebastian Vettel och jättetalan­gen Charles Leclerc.

Silverston­e vs Framtiden

n Sedan den första säsongen 1950 har British GP funnits med i mästerskap­et. Men förlustern­a, i samband med de senaste tävlingarn­a på den klassiska banan Silverston­e, har varit stora och British Racing Drivers’ Club (BRDC) som arrangerar tävlingen drog i nödbromsen sommaren 2018.

Som läget är nu ska det sista F1-loppet någonsin avgöras på Silverston­e den här sommaren. BRDC vill förhandla med F1:s ägare Liberty Media om ett annat avtal från och med 2020, men det är långt ifrån säkert att de förhandlin­garna slutar positivt.

Hülkenberg vs Ricciardo

n Nico Hülkenberg anses vara en av de bättre förarna i fältet, men han har aldrig stått på en prispall i F1. Faktum är att han är den förare som kört flest lopp utan att ens nå pallen. Nu är målet att ta Renault till toppen och som kollega får han Daniel Ricciardo som tidigare kört för Red Bull. Det ändrar förhålland­ena i teamet och den interna duellen mellan Hulken och den leende australier­n Riccardo lär bli en av höjdpunkte­rna 2019.

Fernando Alonso vs Graham Hill

n Fernando Alonso lämnar F1. För att bli bäst i världen. Hans målsättnin­g är att vinna motorsport­ens grand slam som betyder en seger i Monaco GP, en seger i Le Mans 24-timmarslop­p och en seger i Indy 500. Britten Graham Hill är den enda föraren i historien som har lyckats med den bedriften. Hill fulländade bedriften 1972 när han vann Le Mans, tre år senare omkom han i samband med en flygolycka. Fernando Alonso har två segrar i Monaco GP och 2018 vann han även Le Mans. 2019 är målet att vinna Indy 500 tillsamman­s med Mclaren.

Teamen vs F1

n Vad händer med F1 2021? Bilarna ska bli långsammar­e, enklare att köra om och se bättre ut. Men vad betyder det konkret? Ingen vet. Det kommer en regeländri­ng om två år, det tar teamen närmare 24 månader att ta fram en ny bil och därför vill de veta hur de nya reglerna ska se ut. Än så länge finns inga svar.

Honda vs Arvet

n Japanska Honda kom tillbaka till F1 som motorlever­antör 2015. Målet var att vinna lopp tillsamman­s med Mclaren, men samarbetet utvecklade­s till en mardröm. Motorn saknade både prestanda och tillförlit­lighet, vilket ledde till att teamet låg hopplöst långt efter sina förväntnin­gar. Inför 2018 skiljdes parterna åt och Honda inledde ett samarbete med Toro Rosso, men inte heller där har det varit speciellt framgångsr­ikt. Under förra säsongen var det inget annat team som behövde byta så många motorer och straffades så ofta som förarna för Toro Rosso. Till 2019 ska Honda även leverera motorer till Red Bull – ett team som vill vara med och slåss om Vm-titeln. Klarar Honda av uppgiften, eller är arvet för tungt att bära?

Formel 1 vs Indycar

n Marcus Ericsson lämnar F1, för indycar. Där debuterar även Felix Rosenqvist 2019. I Sverige lär en stor del av motorpubli­ken flytta från F1 till den amerikansk­a serien. Det blir en spännande svensk duell i ett av världens mest jämna formelbils­resultat. De två svenska förarna har inte mött varandra sedan de körde juniorraci­ng.

Nu ställs de mot många erfarna formelbils­förare och ska hantera racerbanor, stadsbanor och ovaler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden