Formel 1

HELA VÄRLDENS MOTORCIRKU­S

FRÅN AUSTRALIEN TILL ABU DHABI – ALLA F1-LOPP

- Anna Andersson

Under nio månader tävlar F1 i 21 länder. De tio stallen reser över fem kontinente­r.

Och till varje tävling lastar vart och ett av teamen en vikt som motsvarar åtta elefanter – och reser totalt fem varv runt jorden.

F1 är inte bara en världscirk­us med tio stall, 20 förare och lika många bilar. Det är en enorm logistisk utmaning som pågår från mars till december och då är inte de åtta testdagarn­a i spanska Barcelona inräknade.

Faktum är att varannan vecka kör 450 lastbilar material som tillhör teamen, tv-bolagen och internatio­nella bilsportfö­rbundet runt världen – bara för att 20 bilar ska kunna köra i cirklar på en racerbana.

Teamen anländer på tisdagen, allt är uppbyggt och snyggt på onsdagen för att sedan börja rivas i samma sekund som loppet startar på söndagen.

– Innan vi har haft alla möten efter loppet har de redan rivit stora delar av husbilarna som stått i paddocken och börjat packa ner grejerna till nästa resa, berättar Marcus Ericsson för Sportblade­t.

Sauber, som han tävlade för i fem år, har

FEM VARV RUNT JORDEN MED ÅTTA ELEFANTER – DEN LOGISTISKA UTMANINGEN FÖR STALLEN ÄR ENORM

tolv lastbilar som kör mellan basen i schweizisk­a Hinwill och de olika banorna när tävlingarn­a avgörs i Europa, Mercedes använder sig av 18 lastbilar och Red Bull behöver 24 för att frakta det två våningar stora huset som de delar med systerteam­et Toro Rosso och bär namnet Energy Station mellan de olika arenorna.

I basutrustn­ingen för en tävlingshe­lg ingår bland annat två F1-bilar nedmontera­de i minsta beståndsde­l, 3,5 kilometer strömkabla­r, 5,5 km datakablar, 3 000 flaskor mineralvat­ten, 90 liter motorolja, 60 liter olja till växellådan, ytterligar­e 55 liter vätska och olja till bilen. Lägg sedan till bränsle på ungefär 1500 liter, vilket transporte­ras i eldfasta dunkar

som tar mellan 50 och 200 liter. Den största unika delen som transporte­ras är monocoquen – förardelen av chassit – som består av ungefär 60 lager kolfiber och de minsta delarna är skruvar, inte större än 1,5 millimeter i diameter. Värt att notera är att alla saker alltid ligger på samma plats – och att ett garage på fabriken är en exakt kopia av det banan. Detta för att mekanikern­a ska veta på förhand var varje detalj finnas utan att behöva leta.

– När det är långt mellan två tävlingar, som exempelvis Spielberg och Monza, men vi bara har två dagar på oss behöver vi tre förare per lastbil. Då får de sju lastbilarn­a som fraktar vårt husbilar sällskap med en sovbuss så att förarna kan hålla ett välreglera­t schema och vi hinner fram i tid, säger Beat Zehnder, som har varit teammanage­r för Sauber sedan 1994, till tyska ”Auto, Motor und Sport”.

Fyra Eiffeltorn högt

När tävlingarn­a avgörs på andra kontinente­r blir det än mer komplicera­t. Bilarna fraktas med flyg, de team som har sin bas i London skickar materialet från Storbritan­nien medan stallen som har sin bas i Italien och Schweiz samarbetar från flygplatse­n i tyska München. Ett team fraktar mellan 23 och 25 ton med flyg och F1:s logistikpa­rtner DHL hämtar materialet i fabriken tio dagar före loppet, resten skickas med sjöfrakt och man räknar med att en sådan container behöver ungefär 45 dagar innan den når sin destinatio­n.

Det gör att teamen behöver ha fem olika, men identiska utrustning­ar, till sina garage. Den första containern skickas till Australien i mitten av januari, den andra till Kina i början av februari. Efter tävlingen i Australien skickas sedan den första containern vidare till Kanada och tävlingen i Montreal.

Vissa containrar kommer inte tillbaka till fabriken förrän säsongen är över och när DHL under 2018 gjorde en sammanstäl­lning av samtliga containrar visade det sig att om de staplats på varandra hade de varit högre än fyra Eiffeltorn.

Jorden runt under 24 timmar

Men alla saker kan naturligtv­is inte skickas i förväg, det finns också detaljer som förarna eller teamets medlemmar har med sig i bagaget.

– Det är många gånger jag har flugit med

BLIR DET RIKTIGT SENA UPPDATERIN­GAR SÅ TAR MEDARBETAR­NA MED SIG GREJERNA I HANDBAGAGE­T

mina grejer till tävlingshe­lgerna, när jag körde formel 3 i Japan och England hade jag alltid sitsen med mig för att den inte skulle komma bort, berättar Marcus Ericsson.

Många gånger har teamen inte heller hunnit med i produktion­en och de behöver skicka en ny fram- eller bakvinge direkt till banan. Därför ska F1:s logistikpa­rtner kunna hämta en detalj på fabriken och leverera den till en tävlingsba­na på andra sidan jorden på mindre än 24 timmar.

– Blir det riktigt sena uppdaterin­gar tar medarbetar­na med sig grejerna i handbagage­t, det är en stor cirkus, har Charlie Häggstam, som tidigare arbetade som F1-mekaniner, sagt till Sportblade­t.

Nu är snart cirkusen gång igen – och målgången når teamen först i december.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? *Exemplet är räknat utifrån de sex stallen Mclaren, Renault, Red Bull, Racing Point, Mercedes och Williams som alla är stationera­de i Storbritan­nien och använder London som flyghub och Silverston­e som ”hemmab ana”.
*Exemplet är räknat utifrån de sex stallen Mclaren, Renault, Red Bull, Racing Point, Mercedes och Williams som alla är stationera­de i Storbritan­nien och använder London som flyghub och Silverston­e som ”hemmab ana”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden