Formel 1

VAR GOD KÖR OM!

TYNGRE BILAR & ENKLARE MED OMKÖRNINGA­R – HÄR ÄR DE VIKTIGASTE NYHETERNA DU BÖR HA KOLL PÅ 2019

- Backspegel­n

Bränslet

n Bränslet ska vara lika strikt reglerat under testerna som under racehelger­na. Dessutom får bilen ta med 110 kg istället för 105 kg bränsle under ett lopp. Detta för att förarna ska kunna trycka gasen i botten utan att behöva spara bränsle.

Oljan

n De senaste åren har det diskuterat­s om vissa team har fört in motorolja för att öka prestandan. 2019 måste oljetanken vara tom när träning och kval inleds.

Däcken

n 2019 finns det fem olika däckaltern­ativ, tre tas med till varje lopp. Den hårdaste gummibland­ningen som finns med under en tävlingshe­lg kallas för hard, mellan för medium och den mjukaste för soft – det gör att det kan vara olika gummibland­ningar som gömmer sig bakom namnen olika helger. För publiken blir det dock alltid det samma – hard är alltid vitt, medium är gult och soft är rött.

Bestraffni­ngarna

n Om en bestraffni­ng innebär fler än 15 platser tillbaka i starten betyder det att föraren automatisk­t startar sist, så var det tidigare också. Men om flera förare är drabbade är det numera resultatet i kvalet som avgör vilken ordning de bestraffad­e förarna startar i. Detta för att det inte ska bli så att förare väljer att inte köra kvalet. Farsen under kvalet till Ryssland GP 2018 ska inte upprepas.

Handskarna

n 2019 ska förarna ha biometrisk­a handskar som kan skicka informatio­n från föraren till det medicinska teamet. Det finns en sensor som känner av förarens puls och kan meddela läkarteame­t direkt om förarens tillstånd efter en kollision.

Säkerhetsb­ilen

n När säkerhetsb­ilen lämnar banan gäller gulflagg till dess att bilarna passerar kontrollin­jen. Tidigare var det grönflagg, trots att det var omkörnings­förbud.

CFD

n Från och med nu är det fritt fram att göra Cfd-silmulerin­gar i samband med att bilen för 2021 ska utvecklas. Det betyder att teamen får göra oändligt många datorstyrd­a aerodynami­ktester, nu handlar det om att hitta det bästa reglemente­t till 2021 och resultatet måste teamen dela med varandra.

Bilens vikt

n Bilens minstavikt höjs från 740 till 743 kg, trenden de senaste åren har varit att bilarna blir allt tyngre.

Förarens vikt

n Förarna ska vägas in tillsamman­s med sin sits. Tillsamman­s måste de väga minst 80 kg, det ger större förare, som Nico Hülkenberg, ett bättre utgångsläg­e. Tidigare har hans storlek varit ett problem eftersom hans vikt räknats in i bilen .

n Reglerna förtydliga­s och området där de får placeras är mindre än tidigare vilket leder till att backspegla­rna kommer att sitta längre ut.

Aerodynami­ken

n Till 2019 görs en stor förändring för att förhoppnin­gsvis öka antalet omkörninga­r. Det ska bli enklare att närma sig framförvar­ande bil och den stora förändring­en görs på framvingen som får en standardis­erad och enklare design. Den blir 2,5 cm djupare, 7,5 cm högre och kommer att vara två meter bred, vilket är 20 cm bredare än 2018. Bargeboard­sen kommer att vara lägre än tidigare, men de blir också tio centimeter längre. Dessutom ska bakvingen vara tio cm bredare än tidigare, vilket ger en bredd på 1,05 meter och den ska flyttas upp sju centimeter. Det ger en större effekt av DRS, den vingen kommer att öppnas med 8,5 centimeter istället för 6,5 som det var tidigare.

Säkerheten

n På bakvingen placeras även två nya Ledljus, detta för att bilarna ska synas bättre i regn.

Formations­varvet

n Även förare som ska starta loppet från depån får köra med i formations­varvet.

Målflaggan

n I Montreal 2018 flaggades loppet av på fel varv. Det ska inte hända igen. Den rutiga flaggan ska användas, men det är inte det officiella beviset på att loppet är över utan det är numera en ljussignal.

Personalen

n Varje team har 60 medarbetar­e på banan, men sex undantag är tillåtna. Det rör sig enbart om ny personal som ska skolas in och de får följa med vid totalt två tillfällen.

Superlicen­sen

n För att köra F1 krävs det att en förare har fyllt 18 år, har ett vanligt körkort och en superlicen­s. Inför nästa år förändras möjlighete­rna att ta just den superlicen­sen. Liberty Media går in som promotor till formel 3, serien under formel 2. Det gör att vägen till F1 för allt fler kommer att leda viaformel 3 och formel 2. För att säkra de 40 poäng som krävs under tre säsonger för att få en licens värderas formel 2, indycar, Fia formel 3 och formel E högst. I formel 2 ger de tre första platserna 40 poäng därefter faller skalan ner till plats tio, i indycar ger en mästartite­l 40 poäng medan placering 2–4 ger 30 poäng, därefter faller skalan. I formel 3 och formel E ger en titel 30 poäng. Från och med 2019 kan förare bara samla poäng i ett mästerskap per säsong.

F1 2019 är här. Och med det ett antal nya regler.

Bland annat har det gjorts ändringar för att öka antalet omkörninga­r, bilarna har mer bränsle ombord än tidigare och det har gjorts en förändring för att minska hetsbantni­ngen bland förarna.

Sportblade­ts ANNA ANDERSSON guidar dig genom de stora nyheterna inför årets säsong.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden