Formel 1

COMEBACKEN

2011: SVÅR KRASCH & NÄRA ATT AMPUTERA ARMEN 2019: ROBERT KUBICA ÄR TILLBAKA I F 1-CIRKUSEN

- Anna Andersson anna.c.andersson@aftonblade­t.se

BARCELONA . Det har gått nio år sedan Robert Kubica tävlade i F1. Då sågs han som en framtida världsmäst­are.

Sedan gjorde han ett misstag under en rallytävli­ng och skadade sig så svårt att läkarna pratade om att amputera hans högra arm.

De lyckades rädda den och nu gör Kubica comeback i formel 1, trots att han fortfarand­e har en funktionsn­edsättning.

Det går inte att undgå att bli imponerad av Robert Kubica. Han var en makalöst snabb racerförar­e som överlevde en fruktansvä­rd krasch i Kanadas GP 2007, en smäll som gjorde ont i själen att ens se på tv. Ett år senare vann han samma tävling och vägen till ett av toppteamen låg öppen.

Han signerade till och med ett kontrakt med Ferrari för 2012.

Men verklighet­en kom emellan. I februari 2011 tävlade han i rally, tappade kontrollen över sin bil och kolliderad­e med ett vägräcke. Det borrade sig in i bilen och skadade hans högra sida svårt. Mycket svårt.

Läkarna pratade om att behöva amputera armen och det krävdes många operatione­r innan det stod klart att de lyckats rädda armen – men funktionen i den blir aldrig den samma. Han saknar rörlighet och han saknar muskler. Ändå har han tagit sig tillbaka till formel 1. – Det ser annorlunda ut än vad det gjorde förr och min körstil skiljer sig från mina kollegors, men jag kör efter mina förutsättn­ingar, säger han

Testade för Williams

Det tog Robert Kubica åtta år av rehabilite­ring, rally-vm, banracing och F1-tester innan något team trodde på honom – men 2018 erbjöd Williams honom rollen som testförare.

– Jag kör som min kropp och mina begränsnin­gar tillåter mig göra. Efter olyckan upptäckte jag att det inte krävdes någon styrka i handen för att köra en vanlig bil, utan det handlar om att stötta ratten. F1 är ingen vanlig bil, men principen är den samma, berättade Kubica när vi sågs under Spaniens GP våren 2018.

– När jag skulle träna upp mig efter olyckan fick jag en ring att klämma på. Jag skulle hålla den utan att tappa den, men utan att trycka så hårt att den gick sönder. Jag insåg att det var samma sak med en ratt, och att det måste gå att komma tillbaka till F1.

Efter att ha testat bilen och utvecklat den under förra säsongen är han nu ordinarie förare intill debutanten Georg Russel.

– Armen är så bra den kan vara. Jag är där jag som förare vill vara inför en premiär, även om jag självklart hade velat köra mer. Du kan ju förbereda dig hur mycket som helst i gymmet och träna kondition, men det är en helt annan sak att köra formel 1, säger han när vi ses i samband med testerna inför hans comebacksä­song.

– Jag skaffade mig erfarenhet­er under förra året vilket är välkommet och en stor hjälp, men vi har en annan bil i år därför är det nu en helt annan historia. Så om du frågar mig vad jag lärde mig så kan jag svara att jag lärde mig en del men det är en stor skillnad på att vara en raceförare jämfört med att vara en testförare.

Under de år som gått, hur mycket har du längtat efter och funderat kring den här comebacken?

– Jag har inte tänkt på framtiden alls, jag har hela tiden fokuserat på vad jag kunde göra för att komma tillbaka och på vad jag skulle göra och levt i nuet. Under de senaste åren har jag lärt mig att det inte finns någon anledning att fundera så mycket på vad som kan hända i framtiden utan det enda du kan göra är att maximera de möjlighete­r som du får.

Märkbart irriterad över stallet

Robert Kubica ser fram emot premiären, men eftersom han är en mycket ambitiös man med höga krav på sig själv är han märkbart irriterad på sitt team efter två dåliga testveckor. Han är frustrerad över att Williams som var klart sist i VM förra året inte ens hade en bil färdig till testerna inleddes och att de dessutom inte hade de reservdela­r som saknades när delar av bilen gick sönder.

– I nio år har jag väntat på comebacken och när jag väl kommer dit så har jag kanske testat 20 procent av vad bilen klarar av för att vi saknar material. Det är inte bra.

Vad kräver du av dig själv för att du ska vara nöjd med dig insats under comebacken?

– Den största framgången är om jag kan lämna premiären och veta att jag har gjort ett bra jobb, oavsett vad resultatta­vlan säger. Jag ställer väldigt höga krav på mig och är alltid ärlig mot mig själv, sådan är jag som person. Och kan jag göra ett jobb som jag är nöjd med så blir jag glad. Mitt mål är alltid att göra det allra bästa jag kan oavsett vilken uppgift jag får. I år är hans uppgift att köra formel 1 för Williams. Efter nio år är Robert Kubica tillbaka i F1-cirkusen.

”JAG KÖR SOM MIN KROPP OCH MINA BEGRÄNSNIN­GAR TILLÅTER MIG ATT GÖRA”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden