NIKI LAUDA

Född: 1949. Mästare: 1975, 1977, 1984.

-

n Österrikar­en är känd för sina Vm-titlar, men lika mycket för att han överlevde en fruktansvä­rd olycka 1976. Lauda ansåg att säkerheten var undermålig på Nürburgrin­g som också kallas för det gröna helvetet.

– Det är farligt att köra på Nürburgrin­g i dag. Gör jag ett enda misstag, då har jag otur och jag dör. Är jag så dum att jag gör ett fel, tar mitt liv slut, det är risken inom motorsport­en. Jag jämför Nürburgrin­g med att hoppa i 260 km/timmen. Bara Gud kan rädda dig. Därför anser jag att det är för farligt, sa Lauda inför loppet.

På tredje varvet tappade han kontrollen över bilen, den slungades in i berget på ett av de mest svåråtkoml­iga ställena på banan. Bilen började brinna, i panik tog han av sig hjälmen och under 40 sekunder satt han kvar i eldhavet innan han drogs ut ur bilen. Lauda drabbades av tredje gradens brännskado­r, lungorna var sönderbrän­da och läkarna trodde inte att han skulle överleva. Mot alla odds gjorde han dock det och sex veckor senare gjorde han en osannolik comeback på Monza där han var fyra i mål. Inför finalen i Japan ledde Lauda VM med tre poäng före konkurrent­en James Hunt. Regnet öste ner, det var tjock dimma och efter två varv parkerade Lauda med kommentare­n:

– Jag har ingen lust att ta livet av mig en gång till.

Hunt vann VM med en poäng, Lauda kom tillbaka som segrare året efter och vann även VM 1984. Än i dag är han märkt av olyckan och missade stora delar av säsongen 2018 sedan han tvingats till en lungtransp­lantation. Lauda är i dag styrelseor­dförande i Mercedes F1-stall.