Formel 1

SÅDAN FAR SÅDAN SON

...MED SKILLNADEN ATT MICK ÄR BÄTTRE ÄN PAPPA MICHAEL

- Anna Andersson anna.c.andersson@aftonblade­t.se

Hans pappa är tidernas mest framgångsr­ika förare. Men som 19-åring är Mick Schumacher bättre än sin far.

Han är regerande europamäst­are i F3, ska köra i mästerskap­et under F1 – och har redan underteckn­at ett kontrakt med Ferrari.

Redan som femåring visste Mick Schumacher vad han ville. När hans pappa Michael, sjufaldig världsmäst­are i formel 1, tog med sonen för att köra go-kart var frågan oundviklig. Michael ville gärna veta vad racingen betydde för Mick. Svaret var allt. – Jag minns att han frågade mig tidigt om jag såg det som en hobby, eller om jag ville satsa på att bli en profession­ell förare. Jag sa direkt att jag ville bli proffs. Jag har aldrig velat göra något annat, säger Mick Schumacher till tidningen Bild.

Under 2018 startade han sin andra säsong i EM i formel 3. Säsongen inleddes lite trögt, men under sommaren – på den bana som hans far kallade för sitt vardagsrum kom vändningen. Mick Schumacher vann sitt första Emlopp på Spa-francorcha­mps i Belgien. På den plats där hans pappa debuterade i F1, vann sitt första lopp, säkrade en Vm-titel och körde sitt 300:e lopp i formel 1.

Därefter fick den 19-årige tysken ett helt annat självförtr­oende, han avancerade i tabellen, på Nürburgrin­g vann han helgens samtliga tre lopp och när säsongen var över hade han säkrat Em-titeln.

Det var något som hans pappa Michael inte var i närheten av vid samma ålder, han körde fortfarand­e go-kart som 19åring, debuterade i formel 3 först som 20-åring, 1989, och vann titeln året efter. Därefter gick det dock snabbt. 1991 debuterade Michael Schumacher i F1, då var han 22 år.

Mick Schumacher har nu samlat de poäng som krävs för att han ska få en superlicen­s och

få möjlighete­n att köra formel 1 under 2019, men hans fokus ligger på formel 2. Han ska köra mästerskap­et under F1 med italienska Prema och han har även fått en plats i Ferraris eftertrakt­ade förarakade­mi. En utbildning som lotsat förare som Jules Bianchi, Sergio Perez och Charles Leclerc till formel 1.

– Jag är överlyckli­g över att Ferrari har ingått ett samarbete med mig och att min framtid inom motorsport­en kommer att vara röd, inom Ferraris Driver Academy och Ferraris familj, skrev Mick Schumacher på sociala medier när hans framtidspl­aner offentligg­jordes.

x Följer efter i Ferrarispå­ren

Superlicen­sen gör att han har möjlighete­n att köra de däcktester där förare utan F1-erfarenhet får chansen att visa upp sig under säsongen, men för att få kunna köra i kungaklass­en 2020 måste han vara sämst sexa i formel 2 under 2019. Enligt reglerna kräver en superlicen­s 40 poäng och poängen förfaller efter tre år. Därför måste han under 2019 samla in minst tio poäng att lägga till de 30 han fick för Em-titeln 2018.

– Jag ska göra allt som står i min makt för att förverklig­a drömmen om F1, säger Mick Schumacher.

– Det är uppenbart att Ferrari har haft en stor plats i mitt och min familjs hjärta ända sedan jag föddes. Därför betyder det mycket för mig personlige­n att kunna ta det här steget.

Michael Schumacher vann sju Vm-titlar i F1, fem av dem med Ferrari. I det spåret vill Mick Schumacher också vandra.

– Jag är glad över att vara son till en av de största förarna genom tiderna. Jag beundrar min pappa för det han har uppnått. Ibland är det svårt att bli jämförd, men det är som det är, säger Mick Schumacher till tyska Bild.

– Det har sina för- och nackdelar. Jag har ju ett stort stöd världen över och det kan knappast vara en dålig sak. Det är jag tacksam för.

”JAG MINNS ATT HAN FRÅGADE MIG TIDIGT OM JAG SÅG RACING SOM EN HOBBY. JAG SADE DIREKT ATT JAG VILLE BLI PROFFS.”

 ??  ??
 ??  ?? Mick Schumacher följer i sin pappa Michaels fotspår. Som 19-åring ska han i år tävla för Prema i formel 2. Och siktet är inställt mot formel 1. Alfa Romeos stallchef Frederic Vasseeur bekräftade också under försäsongs­testerna att Mick Schuamcher är aktuell som förare för teamet under F1-testerna i Bahrain i april eller Spanien i maj.
Mick Schumacher följer i sin pappa Michaels fotspår. Som 19-åring ska han i år tävla för Prema i formel 2. Och siktet är inställt mot formel 1. Alfa Romeos stallchef Frederic Vasseeur bekräftade också under försäsongs­testerna att Mick Schuamcher är aktuell som förare för teamet under F1-testerna i Bahrain i april eller Spanien i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden