Formel 1

F1-DEBUTER VI MINNS

-

Giancarlo Baghetti, 1961

n Baghetti debuterade i Frankrikes GP och vann loppet. Han är en av tre förare i historien som lyckats med att lämna debuten som segrare, de andra är Nino Farina, som vann det första F1-loppet som kördes på Silverston­e 1950 och Johnnie Parsons, som vann Indy 500 samma år. Indianapol­is 500 var en del av VM i F1 mellan år 1950 och 1960.

Mario Andretti, 1968

n 1965 träffade Andretti Lotus ägare Colin Chapman under Indy 500 och berättade om sin dröm att köra F1. Chapman bad honom att ringa när han var redo. Tre år sedan ringde Andretti, han fick chansen i USA:S GP på Watkins Glen – och vann sin debut. Därefter tävlade han sporadiskt i F1 fram till 1975 då han bestämde sig för att enbart tävla i F1. Tre år senare vann han Vm-titeln med Lotus.

Ronnie Peterson, 1970

n Svensken gjorde sin F1-debut i Monaco GP, han slutade sjua och var den enda av Marchs förare som tog sig i mål. Han imponerade den första säsongen och flyttades upp till Marchs fabrikstea­m. Han tackade för förtroende­t med att under sin andra F1-säsong köra hem fem andra platser och slutade tvåa i mästerskap­et bakom Jackie Stewart.

Michael Schumacher, 1991

n Ordinarie föraren Bertrand Gachot satt i fängelse och Mercedes betalade Eddie Jordan för att Schumacher – som bara kört Spa-francorcha­mpos på en i hopfällbar cykel – skulle få chansen. I kvalet var tysken sjua, vilket var en tangering av teamets bästa kvalresult­at och Schumacher kvalade ut sin mer erfarne teamkolleg­a. Även om bilen gick sönder strax efter start körde Schumacher till sig ett kontrakt med Benetton där han var femma i sitt andra F1-lopp och slog den erfarne stallkompi­sen Nelson Piquet. Tysken tog poäng i fyra av de sex första F1-loppen i karriären.

Jacques Villeneuve, 1996

n Villeneuve­s pappa var en legendar, själv var han mästare i cart och hade vunnit Indy 500 när han kom till Formel 1 – och han lämnade ett starkt intryck efter sig iidebuten. Han var trea på tidstränin­gen, säkrade pole position i sin Williams och hade ledningen fram till dess att han drabbades av en oljeläcka och fick sakta ner. Han slutade tvåa bakom Damon Hill och när säsongen var över var han också tvåa i mästerskap­et – bakom Hill. Ett år senare vann Jac Villeneuve sin Vm-titel.

Kimi Räikkönen, 2001

n Räikönen hade bara kört 23 lopp i sin karriär. Ändå fick finländare­n en superlicen­s – och han visade att det var rätt. Han var sexa i debuten, trots att det sägs att han låg och sov en halvtimme innan tävlingen startade. Han slutade tia i VM och värvades av Mclaren till 2002.

Lewis Hamilton, 2007

n Hamilton fick platsen intill de två senaste årens världsmäst­are Fernando Alonso och inledde med att kvala in som fyra i sin debut. Han körde om sin teamkolleg­a upp på tredjeplat­s och hade även ledningen i sitt första lopp. Hamilton slutade trea i sitt första F1-lopp, vann i Kanada samma år och slogs om Vm-titeln under premiärsäs­ongen 2007. Ett år senare vann han sin första Vm-titel.

Kevin Magnussen, 2014

n Magnussen ersatte Sergio Perez hos Mclaren 2014, kvalade ut teamkolleg­an Jenson Button i debuten, startade fyra och gick i mål som trea. När Daniel Ricciardo sedan diskades flyttades dansken upp till plats två. Fem år senare är det farande hans enda pallplats – men det var en fantastisk debut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden