Formel 1

ALLT LJUS PÅ LEWIS

MÄSTAREN HAMILTON OM 2019: ”OM JAG HADE SPELAT SÅ HADE JAG SATSAT ALLT PÅ MIG.”

- Text: ANNA ANDERSSON

BARCELONA. Efter fem Vm-titlar vill han ha mer. Mer och ännu mer. Under mer än tio år har Lewis Hamilton kört formel 1 och han ser inget slut. – Vi har den tuffaste kampen jag någonsin mött framför oss i år och det känns riktigt spännande, säger han.

Han är uppsluppen, har flätat håret i en ny typ av frisyr och tagit med sig hunden till banan. Det är försäsong och för Lewis Hamilton betyder det att han tillbringa­r åtta halvdagar i bilen och kör runt varv efter varv på samma bana som han har kört tusentals varv runt under väldigt många år. Inför varje säsong genomför F1 sina försäsongs­tester på Circuit de Catalunya utanför Barcelona. Varje år får Hamilton uppgifter att köra bilen på ett speciellt sätt så att teamet får samla in den data som de behöver för att kunna utveckla bilen vidare.

Hamilton kan den här banan i sömnen. Vet exakt var varje sväng går och vilken linje han ska ta.

Han tycker inte ens att det är roligt att testa. Men han gör det ändå. Han gör det för att han har ett mål framför ögonen och när han har det låter han ingenting hindra honom.

– Vi jobbar bara med att optimera bilen, tester är tester, det är inte speciellt kul och det finns inget pris att vinna för att man är bra på tester. Det spelar ingen roll. Det som betyder någonting är premiären i Melbourne då ska vi vara så snabba som möjligt, men just nu känns det som om Ferrari är något snabbare än vad vi är, säger han.

– Det handlar nog om en halv sekund, ungefär.

En halv sekund per varv låter inte så mycket, men inom F1 kan det vara en evighet. Redan förra året inledde Ferrari säsongen bra, Sebastian Vettel hade övertaget och det var först under sommaren som Vettel började göra misstag, Hamilton kunde komma närmare och under hösten gick han sedan om och förbi. Till slut vann han sin femte Vm-titel. Det är lika många som legendaren Juan Manuel Fangio vann under sin karriär och nu har han bara två titlar färre än tidernas mest framgångsr­ika F1-förare Michael Schumacher. Faktum är att Lewis Hamilton är väldigt nära många av de rekord som under Michael Schumacher­s tid ansågs vara oslagbara. Britten har fördelen av att tävla i en tid då hans Mercedes har dominerat under flera säsonger och då det körs fler tävlingar än vad det gjorde under inledninge­n av 2000-talet. när Schumacher och Ferrari var som bäst.

Men han har ändå bevisat att han kan både diktera ett VM och att han kan jaga ikapp en ledning. Så länge som han är fokuserad är Lewis Hamilton enormt svårslagen. 2019 är han ute efter ännu en Vm-titel.

– Jag spelar inte, säger han allvarligt, brister ut i ett skratt och tillägger:

– Men om jag hade gjort det så hade jag satsat allt på mig.

Flackar mellan F1 och röda mattan

Under det senaste året har Lewis Hamilton kombinerat sitt jobb som F1-förare med att vara ambassadör för modeföreta­get Tommy Hilfiger. Han besöker modeshower, visar upp sig på röda mattan och flyger gärna med sitt privata flygplan mellan tävlingarn­a och en helt annan typ av livsstil.

– Jag minns inte hur jag kände när jag satt på samma ställe inför förra säsongen, jag har så dåligt minne. Samtidigt tycker jag att det är rätt bra, då får jag en nystart varje år, säger han.

Hamilton ger ett avslappnat intryck och påtalar att han trivs med ett kringflack­ande liv.

– Jag är otroligt motiverad. Jag ser att jag har ett berg framför mig och det ska jag bestiga, det handlar om hur effektiv jag kan vara och det inspirerar mig till att bli bättre. Varje dag, säger han.

– Det är enkelt att hantera de två världarna, det är inga problem alls att åka till modeveckan i Paris för ett par dagar och sedan till fabriken och jobba stenhårt med teamet. Jag går upp tidigt, tränar och sköter min kropp. Sedan jonglerar jag med tiden, jag har energi för det och i slutändan handlar det om en sak. Du ska göra det du måste göra och det gör jag.

Resultaten talar till hans fördel. Han vann

”JAG ÄR OTROLIGT MOTIVERAD. JAG SER ATT JAG HAR ETT BERG FRAMFÖR MIG OCH DET SKA JAG BESTIGA.”

Vm-titlarna 2014 och 2015, fick stryk av teamkolleg­an Nico Rosberg 2016 efter en mycket intensiv säsong där de båda kämpade stenhårt mot varandra. När sedan Rosberg lade av efter sin Vm-titel har Hamilton haft greppet om sin nya teamkolleg­a Valtteri Bottas och i stället kämpat mot Ferraris Sebastian Vettel.

Vann sex av de åtta sista loppen

Och trots att Vettel inledde 2018 bäst och hade ledningen i mästerskap­et inför sommaruppe­hållet lyckades Hamilton vända trenden. Efter semestern vann britten sex av de åtta avslutande loppen och nästa Vm-titel.

– Det kan vara en fördel för Ferrari i år. De startade säkerligen med att fokusera på årets bil någon månad tidigare vi vad gjorde eftersom vi satsade allt på att säkra Vm-titeln. Alla har begränsade resurser och när man inser att man inte kan vinna titeln flyttar man över fokus till nästa års bil något tidigare och gör allt för att nå målet följande säsong, förklarar Lewis Hamilton.

– Därför ser jag att Ferrari har en fördel nu, vi har inte hittat riktigt rätt än. Det finns alltid en stor potential i de här bilarna och ett stort utrymme att utveckla dem. Där jobbar vi och jag har ett stort förtroende för teamet och för att vi kan klara detta. Vi står starka tillsamman­s och har tillräckli­gt mycket erfarenhet­er. Det är ingen tillfällig­het att vi är världsmäst­are. Därför måste vi fortsätta arbeta hårt och behålla lugnet.

Han återkommer återigen till vikten av att behålla fokus, ta ett steg i taget och arbeta målmedvete­t. På samma sätt, dag efter dag, månad efter månad och år efter år. Han ser inte något slut Lewis Hamilton vill bara fortsätta vinna – och vara bäst i världen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden