Formel 1

HAMILTONS JAKT PÅ SCHUMACHER­S ALLA OTROLIGA FORMEL 1-REKORD

*

-

Antalet Vm-titlar Michael Schumacher 7–5 Lewis Hamilton

n Michael Schumacher vann sin första Vm-titel 1994, då Lewis Hamilton bara var nio år gammal. Han vann sitt sjunde och sista mästerskap år 2004 långt innan Hamilton ens debuterat i F1. Det tog 46 år för Michael Schumacher att vinna sin sjätte Vm-titel och radera ut Juan Manuel Fangio som den meste mästaren ur historiebö­ckerna. När han ett år senare tog sin sjunde Vm-titel var det inte många som trodde att det rekordet skulle slås inom en nära framtid. Nu är Lewis Hamilton på god väg. 2018 vann han sin femte Vm-titel och han har två möjlighete­r till att komma upp i samma antal som Schumacher innan reglerna görs om till 2021 – och då är Hamilton fortfarand­e bara 36 år ung.

Antalet Gp-segrar Michael Schumacher 91–73 Lewis Hamilton

n En F1-säsong består numera av 21 lopp, så många var det inte när Schumacher körde. Efter den senaste stora regeländri­ngen 2014 har Lewis Hamilton vunnit 51 av 100 lopp, det är mer än 50 procent och lite mer än tio lopp per säsong. Hans kontrakt går ut 2020 och han har 42 race på sig att vinna 19 lopp. Ingen omöjlighet!

Flest segrar i samma GP Michael Schumacher 8–6 Lewis Hamilton

*Schumacher: Frankrikes GP. Hamilton: Kanada, Ungern och USA. n Belgiska Spa räknades som Schumacher­s vardagsrum, där debuterade han, vann sitt första lopp och tog totalt sex segrar, men det var i Frankrike som han var mest framgångsr­ik, där vann han hela åtta lopp. Lewis Hamilton har två år kvar på sitt kontrakt och har tre chanser att komma upp i samma antal segrar på en bana. Sedan kan han naturligtv­is förlänga sitt kontrakt och utöka sina chanser.

Segrar under flest säsonger i rad Michael Schumacher 15–12 Lewis Hamilton

n Lewis Hamilton är en av få nykomlinga­r som vann lopp under sin första säsong, 2007. Som rookie tangerade han Jac Villeneuve­s rekord på flest antal segrar under sin första säsong och han har vunnit minst ett lopp under sina tolv säsonger i F1. Förlänger han kontraktet efter 2020 kan han mycket väl nå Schumacher­s rekord på att ta minst en seger under 15 säsonger efter varandra.

Antalet Gp-lopp i ledning Michael Schumacher 142–129 Lewis Hamilton

n Detta är ett rekord som Hamilton kan tangera och överta redan under 2019. Han behöver bara vara i ledningen i ytterligar­e 14 lopp för att ta rekordet. Lewis Hamilton och Mercedes har varit så överlägsna de senaste åren att det är mycket troligt att britten den dagen han lägger av har lett mer än hälften av de F1lopp som han har kört.

Hattrick * Michael Schumacher 22–14 Lewis Hamilton *Pole position, seger och snabbaste varv.

n Schumacher slog sitt rekord (22) under de fem säsonger som han och Ferrari dominerade F1, från 2000 till 2004. Lewis Hamilton har kört in sina tolv hattrick sedan hybridmoto­rerna gjorde sitt intåg i F1 år 2014. Det är ett extremt svårt rekord att slå, det gäller att ta pole position, vinna loppet – och att dessutom köra det snabbaste varvet. I Japans GP 2018 snodde Sebastian Vettel det snabbaste varvet i slutet av loppet och Hamilton missade sitt 15:e hattrick .

Antalet pallplatse­r Michael Schumacher 155–134 Lewis Hamilton

n Lewis Hamilton har kört F1 för Mclaren-mercedes och Mercedes sedan 2007. Han har avslutat 59 procent av alla lopp på prispallen. Ingen annan förare har under den moderna F1-eran ens varit i närheten av den siffran och han behöver 21 pallplatse­r till för att tangera Schumacher­s rekord. Det är lika många lopp som avgörs under säsongen 2019, och Hamilton har kontrakt ytterligar­e en säsong efter det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden