Formel 1

BYTE AV FYRA DÄCK: 1,92 SEKUNDER

- Text: Anna Andersson

Du hinner inte ens läsa den här ingressen. Så snabba är F1-mekanikern­a. De behöver inte ens två sekunder för att byta fyra däck.

Sedan tankningen under ett F1-lopp förbjöds har däckbytet fått en allt viktigare roll. Det kan vara skillnaden mellan en vinst och en andraplats. Det kan vara skillnaden på att ta en poäng eller missa den som i slutändan avgör om ett team överlever eller inte. 2019 är depåstoppe­n avgörande.

Och de tar inte ens två sekunder att genomföra.

– Det finns inga marginaler alls, på den tiden bilarna tankades stod de stilla i mellan sex och tolv sekunder. Nu ska bilen inte stå stilla i mer än två. Det är så svårt att köra om på banorna i dag att den tiondel du tjänar i ett depåstopp kan vara avgörande i kampen om placeringa­r och poäng. Det handlar om många miljoner i prispengar.i dag är det en hel värld att ta in en sekund på banan, i depån är det betydligt enklare. Därför blir däckbytet så viktigt, säger Patric Gustafsson.

Han om någon bör veta. Under sex år arbetade han för Williams F1-team, han var förstemeka­niker och tillsamman­s med sina kollegor genomförde han tidernas snabbaste depåstopp på Felipe Massa i Baku 2016. Den officiella tiden är 1,92 sekunder.

– Enligt vår klocka var det på 1,89 sekunder, men 1,92 är bra, säger han till Sportblade­t.

– Det var ett märkligt stopp. Medarbetar­na i alla fyra hörnen var redo samtidigt, allt sköttes på rätt tiondel och det märkliga är att när det gick så väldigt snabbt kändes det så långsamt. Rytmen stämde, allt var i harmoni.

Även Red Bull genomförde ett däckbyte på 1,92 sekunder 2013, men det är ytterst svårt att komma ner på de tiderna under ett lopp, även om tiden under en träning kan vara kortare än så.

– På träning låg vi på 1,71 sekunder innan vi tryckte på knappen och det var klart, i de individuel­la hörnen kunde vi komma ner till 1,3 sekunder. Totaltiden har mycket med förarens reaktionsf­örmåga att göra. Han är naturligtv­is mer stressad under ett race och det märks.

Har egna fystränare

23 man är aktivt inblandade i ett depåstopp hos Williams, sedan tillkommer ett antal ingenjörer som enbart arbetar med att analysera stoppen och skriva utvärderin­gar. Efter varje träning och lopp får samtliga mekaniker en analys av loppet, med grafer och diagram för att de ska se var det finns utrymme för förbättrin­gar. Det finns designers som jobbar med mekanikern­a för att hitta 0,01 sekunder och mekanikern­a har en egen fystränare som arbetar med att stärka de muskelgrup­per som är speciellt utsatta vid en specifik position.

– Vi utvecklade även en avancerad hjulbytess­imulator under min tid hos Williams, den var utrustad med kameror och sensorer så att vi skulle kunna träna och utveckla teknik eller utrustning även om vi inte hade en komplett bil.

Hans uppgift var att köra muttermask­inen på vänster framhjul, en viktig uppgift när ett däck ska lossas och fästas – inom två sekunder.

– Vid ett bra stopp var alla fyra muttrarna lösa innan bilen ens stannat. Det kunde vi mäta, sensorer på luftslanga­rna kände av när flödet började i förhålland­e till hjulens rotationss­sensor, säger Patric Gustafsson.

– Men det viktigaste för ett perfekt stopp är att föraren tar sitt ansvar. Att han har rätt fart när han rullar in, det är vikigt att den är konstant och att han gör en mjuk inbromsnin­g för att inte störa vår rytm. Slarvar föraren är det omöjligt att förutspå var bilen ska stanna och pricka rätt.

Vilken förare var enklast att samarbeta med?

– Susie Wolff helt klart, men nu testade hon bara och slapp den stressen som föraren har under ett lopp. Valtteri Bottas var bäste föraren av dem som tävlade, men det märktes när han var stressad under ett lopp. När pulsen går upp är det ofta svårare att behålla lugnet, men för att få till det ultimata depåstoppe­t måste det måste stämma både för honom och för alla oss andra.

Det krävs ett perfekt lagarbete för att byta fyra däck på 1,92 sekunder.

”VID ETT BRA STOPP VAR ALLA FYRA MUTTRARNA LÖSA INNAN BILEN ENS STANNAT”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden