Formel 1

SÅ GÖRS DÄCKBYTET PÅ 1,92 SEKUNDER

-

Under sex år arbetade Patric Gustafsson som mekaniker hos Williams, han skötte muttermask­inen på väster framhjul och han avancerade till rollen som förstemeka­niker. Här berättar han om hur ett depåstopp går till.

1. Trafikljus­et

n Två personer sköter trafikljus­en till föraren, längst fram har oftast chefsmekan­ikern ansvaret för att släppa ut bilen när alla fyra hjulen är bytta. Det sker via ett lampsystem som påminner om ett trafikljus. Han håller en knapp intryckt på sin handkontro­ll och föraren får grönt ljus så snabbt alla fyra nappar och muttermask­inerna är intryckta och domkraften sänkt.

Om det kommer en annan bil i depån kan han släppa knappen och ge grönt ljus manuellt. Han måste ha koll på allt som sker runt bilen under stoppet och ytterligar­e en person står vid mitten av bilen och kontroller­ar enbart trafiken på depårakan.

2. Främre domkraften

n Domkraften är konstruera­d av kolfiber och assisteras av en hydraulisk kolv som släpper bilen automatisk via en elektronis­k signal när alla fyra hörnen signalerat att hjulen är åtdragna. I jämförelse med sin storlek är domkraften väldigt lätt och när bilen lyfts upp vrids hantaget åt sidan för att man snabbt ska kunna dra undan domkraften när bilen är på marken igen.

I bakgrunden står en kille med en extra domkraft om den första skulle gå sönder. Det finns ytterligar­e en tredje specifik mittendomk­raft i reserv om teamet behöver bryta framvinge.

3. Framvingen

n En kille på var sida av framvingen ansvarar för att justera framvingen. Det görs via en elektrisk pistol som ställs in via en liten ratt innan stoppet påbörjats. En digital display visar valet som mekanikern gjort, han trycker på knappen och pistolen skruvar det valda antalet varv innan den stannar automatisk­t. Det är ett svårt jobb eftersom huvudet på vingens justerings­mutter mäter åtta millimeter i diameter. Det krävs en enorm pricksäker­het för att träffa rätt på så kort tid.

4. Hjulbytet

n Tre killar arbetar vid varje hjul, för killen som kör muttermask­inen gäller det att träffa muttern med hylsan så tidigt som möjligt och börja skruva av muttern. Därför lutar de sig fram och möter bilen när den kommer in. Vid ett bra stopp har alla fyra muttrarna varit lösa innan bilen stannar. I samma ögonblick som bilen lättar från marken dras hjulen av, med en mjuk rörelse rakt ut – för att inte fälgen ska fastna på hjulaxeln – och sedan bakåt för att göra plats år det nya hjulet som sätts på. När fälgen är på plats ska muttern dras åt. Bytet är otroligt svårt eftersom hjulen är både tunga och otympliga, hålet för hjulaxeln är relativt litet och momentet måste göras med fart och kraft för att fälgen ska sitta på rätt plats. Dessutom måste bytet göras spikrakt, helt centrerat för att inte vidröra kolfiberde­taljerna runt bromsarna. Går däcket i saktar det inte bara ner däcket utan det kan förstöra delar av bromskylni­ngen och påverka bilen negativt under resten av racet.

5. Muttermask­inen

n Den som sköter muttermask­inen gör en cirkellikn­ande rörelse under hela processen då maskinen följer den gamla fälgen ut, vrider runt och möter upp den nya fälgen på väg in. Sedan trycker man till fälgen och trycker på avtryckare­n så fort muttern möter gängorna på hjulaxeln.

Hur hårt vi drog åt muttern var uträknat till tid, avtryckare­n skulle ligga tryckt mot muttern mellan 0,19 och 0,23 sekunder. En sensor läste av det och vi fick rapporter efteråt. Det kan tyckas vara omöjligt att klara det, men känslan för det kom rätt snabbt.

När muttern är åtdragen trycktes en knapp in, efter en signal från alla fyra hörnen släpper domkraften automatisk­t trycket och sänker bilen. Detta för att minimera människans reaktionst­id.

6. Hjulaxlarn­a på var sida

n Två killar håller bilen still under stoppet. De lutar sig in och tar tag i luftintage­t. Ett viktigt jobb för att bilen inte ska vingla under stoppet.

7. Bakre domkraften

n En ganska simpel konstrukti­on jämfört med den främre. Den är helt mekanisk och har en elektrohyd­raulisk kolv som sköter den sprint som släpper bilen när hjulbytet är utfört.

Det är ett svårt jobb, du måste sprinta från din position när bilen är på plats, det krävs styrka, precision, snabbhet och ett bra fotarbete för att lyckas eftersom ytan där bilen ska lyftas är väldigt liten.

Det var den enda positionen där vi hade samma kille under alla sex åren hos Williams. Det förklarar hur svårt jobbet är.

8. Bakvingen

n Iförd två specialdes­ignade putshandsk­ar rengörs den främre delen av bakvingen för att den ska bibehålla sin fulla funktion under hela racet.

Jag tror att det här jobbet var rätt unikt för Williamsst­allet.

För många insekter eller gummi kan minska downforce eller till och med få vingen att låsa sig före inbromsnin­gen vilket ledde till att föraren låste bakdäcken med en avåkning som följd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden