Formel 1

BOTTAS vs RÄIKKÖNEN

VEM GÅR VINNANDE UR DEN FINSKA F1-DUELLEN?

- Texter: Anna Andersson

BARCELONA. 2018 var Valtteri Bottas den enda av toppförarn­a som inte vann något lopp.

2019 möter han en större press än någonsin.

– Det känns som om jag inte har uppnått någonting. Jag blir nästan förbannad över att jag inte nått mina mål, säger Bottas.

BARCELONA. 2001 kom Kimi Räikkönen till F1 och Sauber.

Då hade han bara kört 23 lopp i en formelbil.

Nu är han tillbaka i samma team – efter 17 år och nästan 300 F1-lopp.

– Än så länge är jag positiv, men i år känns F1 som en gissningst­ävling, säger Räikkönen.

Valtteri Bottas har anlagt skägg under vintern. Ett ljust tredagarss­tubb gör att hans uppenbarel­se ser annorlunda ut jämfört med de senaste åren. Som om han vet att det är allvar den här gången.

Den försynte finländare­n står nu inför sin tredje säsong med Mercedes , de senaste två åren har han hjälpt Lewis Hamilton till lika många titlar men den här gången handlar det om hans egen framtid. Bottas har inget kontrakt inför nästa säsong. Han kommer från en säsong där han var den enda föraren i något av de tre toppteamen som inte vann något enda lopp 2018 och den första Mercedesfö­raren sedan 2012 som inte vann något lopp. Nu går han in i en ny säsong där kraven på honom ökar.

– Varje år känns som det viktigasär te någonsin och så det i år igen. Nu startar vi alla på noll och i år är det så viktigt som det kan vara, säger han till Sportblade­t.

Mercedes har redan place- rat talangen George Russel hos Williams och satt Esteban Ocon, som körde för Racing Point Force India förra året, på bänken en säsong. Det gör att pressen ökar. Det vet Valtteri Bottas. – Detta är en sport där du alltid kan förbättra dig och de är upp till mig att fokusera på de sakerna som gör mig snabbare och bättre på banan. Varje vecka måste jag hitta de sakerna som gör mig ännu bättre.

Vill inte sluta femma igen

Han påpekar att starten på förra säsongen egentligen var rätt bra, men att han ändå ser detaljer som han borde ha gjort annorlunda. För han vill utvecklas. Inte sluta femma i VM en gång till. – Jag ska försöka att göra varje detalj bättre och vara en bättre version av mig själv varje gång jag sätter mig i bilen. Jag har slagit Lewis så jag vet att jag kan göra det. Det handlar om att vara jämn och ha rätt inställnin­g inför varje helg. Jag kan lova att jag har lärt mig en läxa efter förra året. Det är ingen astronomis­kt uträkning vi ska göra utan det handlar om att jobba hårt. Det handlar om att vilja ta sig till målet oavsett vad det kostar, säger Valtteri Bottas.

– Mitt mål är att vinna så många lopp som möjligt och den här säsongen är målet att vinna förar-vm, det gäller både mig och stallet.

För att lyckas med det har han ökat träningen, men också förändrat sin kost. I och med att föraren från och med 2019 vägs in tillsamman­s med stolen och de båda ska väga 80 kilo har han kunnat bygga muskler under vintern. Dessutom har han sluppit att banta. – Jag har lagt på mig några kilo så att jag ligger närmare min naturligt vikt, säger Valtteri Bottas.

– För min del har det inneburit att jag för första gången på sex år inte har varit riktigt sjuk under vintern, jag har kunnat äta ordentligt, träna, vila och bygga upp kroppen. Det är en stor skillnad. Han är redo för att ta sig an årets säsong. En säsong som mycket väl kan vara den som avgör hans framtid i F1.

Det finns ingen förare i världen som är så omtyckt bland fansen som Kimi Räikkönen. De älskar honom för hans sätt att ratta en bil, för hans stil och för hans kantiga uppenbarel­se.

Han bryr sig inte om några regler, vill absolut inte hålla på med den politik som omger F1 och vill inte heller ge sig in i några diskussion­er eller ta någons parti. Han vill bara en enda sak. Köra racerbil. Därför valde han att fortsätta karriären trots att han i samband med Italiens GP 2018 fick besked om att Ferrari inte ville förlänga hans kontrakt. Utan omsvep skrev han på för Alfa Romeo Sauber.

– Tja, varför inte? säger han till Sportblade­t.

Nu frågade jag varför, inte varför inte.

– Jag hade inget annat för mig, kontrar Kimi Räikkönen.

Svaret kommer snabbt, det är kort och det är tydligt att han vill avsluta samtalet. Han vill helst inte svara på några frågor och hela situatione­n är väldigt typisk för Kimi Räikkönen. Han svarar direkt, med ord som han har malt om och om igen för att slippa dela med sig av det som han egentligen tänker och tycker.

Andra personer som är insatta i Alfa Romeo Racing har en annan historia att berätta och låter påtala att Räikkönens nysatsning inte riktigt är så simpel som han själv vill förmedla. Istället sägs Kimi Räikkönen ha haft kontakt med ett par medarbetar­e i Sauber under i hela sin karriär och att teammanage­r Beat Zehnder vid upprepade tillfällen ska ha sagt till honom att han alltid kan återkomma om han vill diskutera en styrning.

Knuffade ner Ericsson

Så när Ferraris meddelat att de ville satsa på Charles Leclerc intill Sebastian Vettel 2019 tog Räikkönen kontakt med Alfa Romeos stallchef Frederic Vasseur och sedan gick det snabbt.

De hade ett möte och fyra dagar sedan var kontraktet underteckn­at – vilket gjorde att Marcus Ericssons möjlighete­r till att köra formel 1 2019 försvann. Eftersom Ferrari har rätt att sätta en av sina utveckling­sförare i en av Alfa Romeos bilar gick den förarplats­en till Antonio Giovanazzi medan Ericsson fick rollen som tredjeföra­re samtidigt som han har inlett en satsning på amerikansk­a indycar.

Hade du velat köra tillsamman­s med Marcus Ericsson?

– Det är inte mitt beslut att ta, jag är bara förare och ibland blir det så att någon lämnar, svarar Kimi Räikkönen.

Han är nu den enda föraren i startfälte­t som är född på 1970-talet och han är också en av tre världsmäst­are i årets mästerskap. De andra båda, Lewis Hamilton och Sebastian Vettel kör för Mercedes respektive Ferrari, vilket gör att de återigen lär vara med i kampen om Vmtiteln.

Samarbetet har gett resultat

För Kimi Räikkönen lär det bli en kamp mitt i fältet, men av testerna att döma har samarbetet med Ferrari gett resultat vilket gör att det finns positiva tendenser inför säsongen.

– Det finns alltid saker att lära sig, så är det för alla. Jag tycker att bilen är rätt bra, den har bra balans och vi har inte haft några större problem under försäsongs­testerna, säger Kimi Räikkönen.

– Vi har kunnat köra bilen rätt ut ur depån och gå igenom vårt planerade program, men det är klart att vi kommer att hitta fler saker att förbättra under årets gång. Så är det alltid. Jag har aldrig varit med om att jag har fått en bil som varit helt perfekt, men än så länge är jag positiv.

Vilka förväntnin­gar har du inför säsongen?

– Det är svårt att säga var vi ligger, jag kan bara säga att vi ska göra det bästa vi kan och sedan får vi se var vi landar. Jag vet inget mer än någon annan om var vi står, säger världsmäst­aren från 2007. – I år känns F1 som en ren gissningst­ävling. Jag vet inte. Ett längre svar än så går det knappast att få ur Kimi Räikkönen – men inte ett ärligare heller.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden