Formel 1

Kubicas uppgång, krasch & comeback

-

2006 – DEBUTEN

n I augusti debuterar Kubica för Bmw-sauber efter att Jacques Villeneuve varit med om en olycka och klagat över huvudvärk. Kubica får chansen i Ungerns GP. Han kvalar in som nia och slutar sjua i loppet. Efteråt diskas han för att bilen var för lätt. Kort efter tävlingen i Budapest lämnar Villeneuve teamet och ersättes av Kubica.

2007 – OLYCKAN

n Under sin andra säsong i F1 kör Kubica bra, men i Kanadas GP inträffar en olycka. Kubica förlorar kontroll över bilen och med en hastighet av 300 km i timmen slår bilden i muren. Kubica klarar sig utan svårare skador, men står över USA:S GP, där en viss Sebastian Vettel tar över hans bil. Kubica återvänder till Frankrikes GP där han slutar fyra.

2008 – SEGERN

n Han tar Saubers första pole position i Bahrain, är tvåa i Malaysia och Monaco. I Kanada, ett år efter den fruktansvä­rda olyckan, vinner han sitt och Bmw-saubers första Gp-lopp. Kubica slutar säsongen på en sammanlagd fjärde plats.

2009 – BMW LÄMNAR F1

n Kubica tar en pallplats i Brasilien, men BMW meddelar att man lämnar F1 efter säsongen och Kubica står utan stall. Kort där efter skriver han på för Renault.

2010 – RENAULT

n Han bryter i premiären, tar en andraplats i säsongens andra lopp och ytterligar­e två tredjeplat­ser. Han slutar på en åttonde plats i VM.

2011 – RALLYOLYCK­AN

n Den 6 februari kör Robert Kubica rallytävli­ngen Ronde di Andora. Han tappar kontrollen över bilen på den första sträckan och kör i hög fart in i ett vägräcke. Det borrar sig in i bilen och skadar hans högra sida svårt.

2012 – REHABILITE­RINGEN

n I november meddelar Lotus – som tagit över Kubicas Renaultsta­ll – att polacken inte är redo för comeback. Kimi Räikkönen tar hans plats. I efterhand avslöjar Kubica att han hade ett kontrakt med Ferrari för 2012.

2013-2016 – RALLY

n Robert Kubica arbetar för att ta sig tillbaka till motorsport­en och rattar 2013 en Citroën i rally-em och WRC2 . Han vinner titeln i WRC2. Året efter satsar han på WRC med M-sport utan någon större framgång. 2015 fortsätter satsningen, men nu utan M-sport. Kubica slutar på plats 12 i WRC. 2016 saknsas sponsorern­a och det blir bara ett lopp i WRC, därefter kör han Gtracing. I november testar han för WEC.

2017 – SMYGCOMEBA­CK I F1

n Han kör tester under säsongen för såväl Renault som Williams.

2018 – RESERV FÖR WILLIAMS

n Under hela säsongen är han med under F1helgerna och kör flera fredagsträ­ningar. Efter åtta års frånvaro är han en del av F1 igen.

2019 – STOR COMEBACK I F1

n Williams ger honom en riktig comeback. För första gången sedan 2010 är Robert Kubica F1för a re igen. Han kör med nummer 88.

 ??  ?? Robert Kubica har under åtta år kämpat för att ta sig tillbaka till F1-världen efter den våldsamma krasch han var med om 2011. Funktionen i Kubicas högra sida av kroppen blir aldrig den samma, ändå har han till slut lyckats övertyga ett F1-stall, Williams, att återigen våga satsa på honom som förare.
Robert Kubica har under åtta år kämpat för att ta sig tillbaka till F1-världen efter den våldsamma krasch han var med om 2011. Funktionen i Kubicas högra sida av kroppen blir aldrig den samma, ändå har han till slut lyckats övertyga ett F1-stall, Williams, att återigen våga satsa på honom som förare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden