Formel 1

EN SVENSK DRÖMMARE

"INDYCAR KÄNNS VÄLDGIT SPÄNNANDE... MEN DET ÄR KLAR ATT JAG GÄRNA SKULLE SITTA I ETT TOPPTEAM I F1"

- Text: Anna Andersson

Han hade talangen och drömmen, men ingen stor sponsor. Därför tog Felix Rosenqvist bakvägen till en av racingens största serier.

2019 är han en av två svenskar i indycar.

Och målet är att bli en vinnare – redan i år.

Han var en av Mercedes förare, vann EM i formel 3 och spåddes en lysande framtid, men hans kollegor hade namn som Esteban Ocon och Pascal Wehrlein. Mercedes valde att ge dem chansen att nå F1 medan Felix Rosenqvist fick testa andra vägar för att nå till toppen.

Han var framgångsr­ik i Macaus prestigefy­llda världsfina­l i F3 under flera säsonger, fick chansen i Le Mans 24-timmarslop­p, körde i den tyska serien DTM och vann i amerikansk­a Indy Lights. Han var förste svensk i formel E och slogs om den titeln samtidigt som han kombinerad­e det med att tävla i Japan.

Kort sagt gjorde han allt han kunde för att fortsätta utvecklas som förare och se till att drömmen om formel 1 levde vidare.

Nu har Felix Rosenqvist fått den stora chansen. I amerikansk­a indycar.

2019 kör han intill den regerande mästaren Scott Dixon hos välmeriter­ade Chip Ganassi Racing.

– Det är något helt nytt, det känns som om jag har provat på det mesta och detta är en serie som jag alltid har varit attraherad av. Jag var etablerad i formel E, körde hem segrar och pallplatse­r. Det är klart att jag hade kunnat vara bekväm och stanna där, men det känns kul att utmana mig själv och det känns som om indycar är någonting som kan passa mig, säger Felix Rosenqvist.

Kontakten med den amerikansk­a racingseri­en fick han i samband med att han tävlade i Indy Lights, serien under Indycar. Dessutom jobbar han tillsamman­s med den förre F1-föraren Stefan ”Lill-lövis” Johansson som även är manager åt Scott Dixon, femfaldig mästare i indycar och numera Rosenqvist­s kollega.

– Jag vann två lopp i Indy Lights i Toronto, gjorde bra resultat i andra serier och fick chansen på ett rookietest som gick bra, sedan dök den här möjlighete­n upp.

Det är lite typiskt Felix Rosenqvist. Han har alltid gjort annorlunda val, hans väg mot toppen har gått genom flera olika mästerskap. Han har tävlat i flera serier samtidigt, bytt kontinente­r och biltyper ett par gånger i månaden, lärt sig snabbt och presterat fina resultat oavsett biltyp.

Men han har allt som oftast varit formelbile­n trogen.

– Först var det en fråga om budget, jag kunde inte gå den raka vägen mot F1. De sista två åren har jag tagit lite risker, men det är alltid formelbil som har varit min grej. Sedan har det känts smart att hålla så många möjlighete­r som möjligt öppna, visa att jag klarar av olika bilar och ta de möjlighete­rna som dyker upp. Indycar känns väldigt spännande.

Har du gett upp drömmen om F1?

”INDYCAR TILLTALAR MIG MER ÄN F1 JUST NU, DÄR BÖRJAR DET BLI LITE LÖJLIGT NÄR MERCEDES VINNER ALLT VARJE ÅR.”

– Nej det har jag inte, men jag söker inte aktivt efter en sits där. Jag tycker att det är roligt att köra i ett bra mästerskap och kunna vinna lopp där, den sits jag har är bättre än många av de styrningar­na som finns i F1 nu. Men det är klart att jag gärna skulle sitta i ett toppteam i F1, så ja, den drömmen lever fortfarand­e.

Felix har hunnit bli 27 år och har skrivit på ett avtal över flera säsonger med sitt nya team. Målet är som vanligt att stå överst på prispallen – och den som följt Felix Rosenqvist­s karriär vet att det är någonting som han alltid har lyckats med. Oavsett biltyp och oavsett mästerskap. – Målsättnin­gen är att vinna ett lopp den första säsongen. Det är viktigt att få den där första vinsten undanstöka­d, att visa både för sig själv och andra vad man kan. Sedan brukar det lossna, säger Felix Rosenqvist.

– Jag ser fram emot att köra i ett mästerskap där 80 procent av teamen kan vinna lopp. I indycar har alla i stort sett samma förutsättn­ingar och det är teamets sinne för detaljer, strategi och depåstopp som avgör. Det är inte den snabbaste bilen som vinner ett mästerskap utan det handlar om att föraren ska vara jämn, ta ut max av bilen varje helg och vara bäst över en hel säsong. Det tilltalar mig mer än F1 just nu, där börjar det bli lite löjligt när Mercedes vinner allt varje år.

”Det är lite mer rock’n’roll”

De två senaste säsongerna har Rosenqvist kört stadsbanor i formel E, ett mästerskap som har lockat flera tidigare F1-förare, varit extremt jämnt och som handlat lika mycket om taktik som om att vara snabbast.

– Det är roligare som förare när det är jämnt, när man både måste titta framåt och bakåt hela tiden och inte kan räkna bort någon konkurrent. Det gör mig som förare mer taggad och jag får ut mer av min egen körning. Indy är lite annorlunda jämfört med allt annat, det är lite mer rock’n’roll och jag tror att det erbjuder den bästa racingen i världen. Det är i alla fall det jag har hört, det borde locka den svenska publiken.

Du ska bemästra racerbanor, stadsbanor och ovaler under en säsong. Hur ser du på det?

– Ovalbanor känns lite spännande. Jag körde ett par i Indy Lights, men det gick väl sämre än inget vidare. Det är viktigt att bilen är bra balanserad, annars blir det riktigt otäckt. Jag tycker att det känns spännande och lite farligt, alla som kör har respekt för ovalerna och inser att man inte kan dyka in var som helst med en förhoppnin­g om att det borde fungera. Samtidigt måste man köra på instinkt och får inte vara rädd.

– Jag skulle säga att det farligaste med oval- banor är andra förare, förare som man vet inte har den respekten som krävs. Det tar ett par lopp innan man lär känna sina motståndar­e, får en relation till dem och vet vilka man ska hålla sig borta ifrån. Takuma Sato ska exempelvis vara en sådan har jag hört, han vann Indy 500 men honom ska man hålla sig borta ifrån.

Ingen rivalitet mot Marcus

Det finns ett antal svenskar som har satsat på att göra en karriär i det amerikansk­a mästerskap­et, men det är bara en som verkligen har lyckats. Kenny Bräck vann Indy 500 år 1999. Han var också med om en svår olycka som var nära att kosta honom livet, men mirakulöst nog överlevde han och klarade dessutom av att ta sig tillbaka till racingen.

– Det är klart att riskerna har kommit på tal när jag har pratat med tjejen, men morsan och farsan är däremot rätt lugna. De litar på mig och på att jag reder ut den situation jag hamnar i. Riskerna finns inom all racing, det är vi förare medvetna om. Mer än så är det inte.

Han flyttade till Indianapol­is i januari och där fick han sällskap av en annan svensk, Marcus Ericsson. 28-årige Ericsson har lämnat formel 1 efter fem säsonger och är precis som Rosenqvist debutant i indycar.

– Det känns väldigt roligt, vi har inte kört i samma serie sedan 2005. Jag känner ingen rivalitet utan tycker att det ska bli väldigt roligt att ha en svensk kompis att umgås med och snacka med i Indianapol­is. Dessutom är det viktigt för svensk racing att vi har två förare i indycar. Det jobb Marcus har gjort i F1 har varit otroligt viktigt och det faktum att vi båda två får en chans i indycar känns nästan lika viktigt som att ha en svensk förare i F1. Det betyder enormt mycket för svensk motorsport, säger Felix Rosenqvist.

Till våren väntar Indy 500, ett av motorsport­ens absolut största event. Klassikern har avgjorts sedan 1911 och varje år lockar den runt 300 000 åskådare till Indianapol­is Raceway. I år finns även storstjärn­an Fernando Alonso med på startlinje­n, den dubble världsmäst­aren i F1 jagar en seger i motorsport­ens grand slam och efter att ha vunnit Monaco GP och Le Mans 24-timmarslop­p saknar han bara segern i Indy 500.

Eventet pågår i ungefär en vecka och är ett av de största idrottseve­nemangen i världen.

– Det blir en grym upplevelse, men jag ska försöka att ta det som en vanlig tävling eftersom det finns extra poäng. Det känns spännande att det påminner om Macau som jag kört så många gånger. Det gäller att överleva loppet till de tre sista varven, då ska man ligga på rätt ställe med rätt slipstream. Det är ett lopp som folk är beredda att slänga bort för att vara med på det sista varvet, då allt avgörs. Jag har inga förväntnin­gar, men ser fram emot det.

– För egen del har jag bestämt mig att jag vill fokusera på detta nu, jag har förberett mig ordentligt och flyttar till USA. Jag lägger mitt krut här nu, de valen jag har gjort de senaste åren då jag har tävlat i flera serier samtidigt har slitit mycket på mig. I tre år har jag haft en konstant jetlag, jag är sliten och behöver fokusera på en sak. Min ambition är att göra ett så bra jobb som möjligt och köra här i ett par år.

Målet är det samma som alltid. Felix Rosenqvist vill vinna race – och det är något som han alltid har lyckats med.

Oavsett vilket mästerskap han har tävlat i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden