Formel 1

Bottenteam­ets nyförvärv: ”Williams har en enorm potential”

- Anna Andersson

Bottenteam­et Williams vill betydligt mer.

Efter missen 2022 värvar stallet en av nyckelpers­onerna bakom Mercedes framgångar.

■ De åtta poängen som Williams tog 2022 räckte inte för att Jost Capito skulle få stanna. Stallchefe­n som tidigare varit framgångsr­ik inom rally-VM lämnade teamet efter två år. Han ersätts av Mercedes strategich­ef James Vowles.

43-åringen kommer ursprungli­gen från Bar-honda, gick vidare till Honda innan han vann Vm-titeln tillsamman­s med Brawn GP 2009 och har jobbat tillsamman­s med Mercedes sedan stallet återvände till Formel 1 2010.

Där var han delaktig i nio Vm-titlar för konstruktö­rer.

– Jag ser verkligen fram emot att få börja jobba hos Williams, det är ett stall med ett starkt arv, en av sportens mest ikoniska stall och jag hyser stor respekt för stallet och ser verkligen fram emot detta, sa Vowles i en kommentar.

– Williams Racing tror på mig och jag tror på stallet. Det har en enorm potential och vår gemensamma resa startar om ett par veckor.

Williams är ett av de stora stallen inom F1, det debuterade redan 1977 och har vunnit nio VM-titlar som konstruktö­rer och sju förar-VM. Stallet kommer under 2023 att ha deltagit i mer än 800 F1-lopp.

MER ÄN TIO ÅR SEDAN SENASTE SEGERN

Men nu är det länge sedan teamet tillhörde toppen av F1. Det är mer än tio år sedan Pasto Maldonado tog den senaste segern för stallet (Spaniens GP 2012) och i augusti 2020 köpte det amerikansk­a investment­bolaget Dorilton Capital stallet från familjen Williams. Claire Williams, dotter till grundaren Frank, lämnade sin roll som stallchef och sökandet jakten på framgång har pågått sedan långt innan dess. Kan James Vowles vända den negativa trenden?

 ?? ?? James Vowles med Lewis Hamilton hos Mercedes 2019.
James Vowles med Lewis Hamilton hos Mercedes 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden