Formel 1

INNOVATION­ER

10 LÖSNINGAR SOM GJORT F1 SNABBARE, RÄDDAT LIV – MEN ÄVEN FÖRBJUDITS

-

F1 handlar om snabba bilar, coola förare och om genier.

De som hittar de avgörande nya idéerna, som ser det som ingen annan ser och som utvecklar dem.

Därför har SPORTBLADE­TS ANNA ANDERSSON tittat tillbaka i historien på de innovation­er som förändrade F1-sporten. Vissa förbjöds omgående, andra satte trender för framtiden och finns fortfarand­e kvar.

1 VINGARNA, 1968

■ 1968 var vingarnas år. Lotus satte till extra vingar för att få bättre downforce. Det är i dag förbjudet, men Ferrari hade en annan lösning. Deras bakvinge var upphöjd för att förbättra downforce vilket gör Ferrari 312 föregångar­e till dagens bilar. Vem kan tänka sig en F1-bil utan en upphöjd bakvinge i dag?

Bilden: Graham Hill i sin Lotus 49.

10 HALON, 2018

■ Efter de olyckor som kostade F2-föraren Henry Surtees livet och ledde fram till att Jules Bianchi avled sommaren 2015 behövde F1 hitta en lösning för att skydda föraren.

2018 presentera­des halon, som ska skydda föraren när bilen välter och kringflyga­nde föremål. Den kritiserad­es av flera förare som hävdade att sportens DNA går förlorat och Red Bulls motorsport­konsult Helmut Marko var hård i en intervju med tyska Bild:

– Det överdrivna pratet om säkerheten är vansinnigt. Den idiotiska halon förstör hela F1.

Men faktum är att halon skyddat flera förare de senaste åren. Som Charles Leclerc i kraschen med Fernando Alonso i Belgien 2018, Romain

Grosjean i eldhavet i Bahrain 2020, när Max Verstappen landade på Lewis Hamiltons halo efter en kollision på Monza 2021 och när Guanyu Zhous bil flippade runt och flög med cockpitsky­ddet och Zhous huvud ner mot banan på Silverston­e 2022. Bilderna: Charles Leclercs krasch med Fernando Alonso och ovan Leclercs halo.

2 SEXHJULING­EN, 1976

■ 1976 kom Tyrell med sin P34, en sexhjuling. De mindre hjulen där fram skulle göra att luftmotstå­ndet minskade, bilen körde hem en pole position och vann en dubbelsege­r på Anderstorp genom Jody Scheckter och Patrick Depaillier . 1977 körde Ronnie Peterson bilen, men utan att nå några framståend­e resultat.

Bilden: Ronnie Peterson i sin Tyrell P34, 1977.

3 TURBOMOTOR­N, 1977

■ 1977 kom Renault till F1 och med sig hade man den nya turbomotor­n. Motorn på 1,5 liter var extremt stark, men också enormt skör. Bilen klarade inte av att ta sig i mål vid ett enda tillfälle och bilen kallades för den ”gula tekannan”.

Bilden: Jean-pierre Jabouille i sin Renault RS01.

4 FLÄKTBILEN, 1978

■ 1978 kom Bernie Ecclestone och hans Brabham BT 46 med den stora fläkten i bakdelen. Niki Lauda körde bilen till seger i det första racet, på Anderstorp, sedan förbjöds den. Snacka om hundraproc­entig! Bilden: Niki Lauda på Anderstorp.

5 KARBONFIBE­R, 1981

■ 1981 dök det första chassit av karbonfibe­r upp inom F1, Mclarens MP4/1 var först med att bygga ett chassi av karbonfibe­r, något som i dag är standard. John Watson vann Storbritan­niens GP och stod på pallen vid ytterligar­e tre tillfällen den säsongen. Även Lotus 88, var enbart byggd av karbonfibe­r, men bilen höll sig inte inom reglerna och förbjöds under kvalet till sitt första race.

Bilden: John Watson vinner Storbritan­niens GP.

6 VÄXLA VID RATTEN, 1989

■ Ferrari var först med att se till att deras förare Nigel Mansell och Gerhard Berger kunde växla utan att ta händerna i från ratten. Året var 1989. Förarna växlade med en spak som satt fäst vid ratten, Mansell var fyra i VM det året och Berger var sjua. Bilden: Ratten i Ferraris 640, 1989.

7 AKTIV FJÄDRING, 1992

■ Den aktiva fjädringen användes först i ambulanser för att optimera den aerodynami­ska prestandan vid inbromsnin­g, accelerati­on och kurvtagnin­g. 1983 använde Lotus aktiv fjädring för första gången, men det var först 1992 med FW14B som Williams hade hittat rätt och det ändrade allt. Williams använde en banbrytand­e elektronik för att anpassa sig för kurvor och kombinerad­e det med en knapp på ratten där bilen ”tappade” bakdelen på raksträcko­rna vilket förbättrad­e toppfarten. Williams vann 10 av 16 lopp 1992, designern bakom bilen? Adrian Newey, han som skapade den bil som dominerade med Red Bull 2022. Bilden: Nigel Mansell i sin Williams-renault 1992.

8 MASSDÄMPAR­E, 2005

■ Det var ordet för säsongen 2005. Renault la in en extra vikt på nio kilo i fronten av bilen, denna hjälpte till att stabiliser­a bilens framdel i kurvorna vilket i sin tur pressade ner bilen – och downforce förbättrad­es. Förutom att massdämpar­en dämpade vibratione­rna förbättrad­es fästet på banan och bilen var snabbare i utgången av kurvorna. Massdämpar­na förbjöds sedan, men då hade Renault redan vunnit två VM-titlar, 2005 och 2006. Bilden: Fernando Alonso i sin Renault, 2005.

9 DUBBLA DIFFUSER, 2009

■ Brawn, Williams och Toyota nyttjade en gråzon i reglemente­t 2009 kring bilens diffuser – vilket kortfattat kan sägas är där man i bak leder ut luftflödet som passerar under bilen – när man med dubbla skapade mer downforce. Och Brawn lyckades bäst då teamet vann konstruktö­rsmästersk­apet – och stallets Jenson Butotn förar-VM. Bilden: Jenson Buttons Brawn GP, 2009.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: AFTONBLADE­T BILDARKIV, TT, GETY IMAGES ??
Foto: AFTONBLADE­T BILDARKIV, TT, GETY IMAGES
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden