Formel 1

"Hysteriskt, galet och omtumlande"

MARCUS ERICSSON OM SUCCÉSEGER­N I KLASSISKA INDY 500 — OCH NU BLICKAR HAN FRAMÅT MOT MÄSTERSKAP­STITELN

- Anna Andersson

2022 tog Marcus Ericsson hem segern i klassikern Indy 500.

2023 tänker han göra om det.

Och även ta hem hela mästerskap­et.

Den 29 maj 2022 skrev Marcus Ericsson in sig i historiebö­ckerna, han blev den andra svensken att vinna den 106:e upplagan av det klassiska loppet som avgörs över 500 miles, vilket är ungefär 800 km, och under 200 varv långa på Indianapol­is Motor Speedway.

Han hade ledningen när hans kollega Jimmie Johnson kraschade och orsakade en rödflagg, sex varv från målflagg och lyckades behålla fokus och sedan avgöra loppet på det allra sista varvet.

– I Indycar är det en lång off-season, och jag har verkligen hunnit fira och smälta vad det är jag har gjort, även om det varit en hektisk tid där jag har haft med mig pokalen till Sverige, besökt Idrottsgal­an och faktiskt insett att jag har vunnit, säger han.

300 000 i publiken

Ericsson är den första svenska förare, efter Kenny Bräck, som vunnit bilsporten­s mest klassiska race. Just Indy 500 har avgjorts sedan 1911 och var under en tid en del av F1. Loppet räknas också tillsamman­s med Monaco GP i F1 och Le Mans 24-timmarslop­p till motorsport­ens Grand Slam och under tävlingsda­gen vallfärdar drygt 300 000 människor till Indianapol­is Motor Speedway. Det gör Indy 500 till idrottsvär­ldens största endagseven­emang.

– Det är enormt stort, svårt att ens beskriva med ord. Jag har tävlat i F1 och kört Monaco GP, men detta är någonting utöver allt annat, säger Ericsson.

Under hela maj månad byggs stämningen upp och kvalet avgörs en hel vecka innan det är dags för tävlingen. Gatorna inne i Indianapol­is byter namn och vinnaren firar i mjölk och får sitt ansikte avbildat på den 163 cm långa Borg-warner-trofén från 1936. Han prydde framsidan på 40 amerikansk­a dagstidnin­gar, öppnade Nasdaqbörs­en i New York och kastade den första bollen när New York Yankees spelade i den amerikansk­a basebollig­an.

Marcus Ericsson från Kumla kommer dessutom alltid att

presentera­s som vinnaren av Indy 500.

– Det var helt hysteriskt, galet och omtumlande. Jag förstår att det sägs att en vinst där förändrar ditt liv, säger han med ett skratt.

”Måste höja vår lägsta nivå”

En vinst i Indy 500 ger dubbla poäng och Ericsson hade länge möjlighete­n att vinna titeln i Indycar 2023, men han avslutade säsongen svagt. Han blev till slut sexa i det mästerskap­et som vanns av Penskes Will Power, före dennes teamkompis Josef Newgarden och med Ericssons kollega, Scott Dixon, på plats tre.

Därmed var det första gången sedan 2019 som Ericssons stall Chip Ganassi Racing inte vann mästerskap­et.

– Vi måste vara självkriti­ska och se oss i spegeln, för vi kom inte upp i nivå under avslutning­en, varken när det gällde körningen, utveckling­en eller inställnin­gen av bilen. Vi måste förstå vad det berodde på, säger Ericsson.

– För att vinna titeln 2023 måste vi höja vår lägsta nivå, visst det är enkelt att säga att vi blev påkörda i Nashville och hade otur med säkerhetsb­ilen vid något tillfälle. Att det var saker utanför vår kontroll, men när det skulle avgöras hade vi för dålig fart och därför måste vi kliva fram om vi ska kunna slåss i toppen.

Indycar, som körs med enhetsbila­r, består av tre olika bantyper, traditione­lla racerbanor, stadsbanor och ovaler. Säsongen startar den första helgen i mars och pågår fram till den 10 september, kronjuvele­n är Indy 500. I mästerskap­et finns, vid sidan av Ericsson, ett par förare med erfarenhet­er från Formel 1, som bland annat Romain Grosjean, Alexander Rossi och Takuma Sato (som under 2023 kör ett begränsat antal tävlingar).

Marcus kan nu flytta fokus

Ericsson lämnade F1 2018 och har sedan dess tävlat i Indycar. Eftersom han är uppvuxen inom europeisk racing har han lagt mycket kraft på at förbättra sin körning på ovalerna, men efter segern i Indy 500 kan han nu flytta fokus.

– Vi, både team och förare, måste hitta ett sätt att arbeta för att starta högre upp på gridden på de traditione­lla racerbanor­na. Vi har jobbat på det i alla år, men i vinter tycker jag att vi har hittat saker som vi kan hjälpas åt att optimera den här säsongen.

”FÖR ATT VINNA TITELN 2023 MÅSTE VI HÖJA VÅR LÄGSTA NIVÅ... NÄR DET SKULLE AVGÖRAS (IFJOL) HADE VI FÖR DÅLIG FART”

Som vad?

– Exempelvis behöver vi förstå när däcken är i det optimala fönstret så att jag kan känna när jag kan gå för det. Jag har inte haft någon klockren känsla för däcken här. Tidigare körde jag på Pirellis däck i tio år, men i Indycar är det Firestone som är däcktillve­rkaren och

de däcken beter sig väldigt annorlunda mot vad jag är van vid. Det har tagit tid att komma underfund med det och jag tror att däcken är en del av lösningen till hur vi ska utveckla kvalen.

Med vilken målsättnin­g går du in i 2023?

– Jag vill alltid bli bättre, alltid utvecklas. Så fungerar jag som person, jag är en perfektion­ist och därför vill jag försvara segern i Indy 500 och slåss om titeln i mästerskap­et. Jag måste och ska också ha de målen när jag går in i årets säsong. Jag är väl medveten om att det är en tuff konkurrens, men man måste sikta högt om man ska nå målen.

Om du jämför med F1, där du tävlade i fem år, vad krävs för dig som förare i ett mästerskap där ni har tre så skilda bantyper?

– Jag måste vara mer flexibel, inte ens ovalerna är samma sak. Det krävs olika körstil på super speedways som i Indianapol­is och Texas och en annan på de korta ovalerna i Iowa och St Louis. Sedan tillkommer de vanliga racerbanor­na och stadsbanor. För att bli mästare måste man behärska alla typer av banor och det är unikt för Indycar, vilket är väldigt roligt.

Roligare än Formel 1?

– Just mixen är roligare, i F1 är det vanliga banor och stadsbanor. Det är ungefär likadant. Indycar kräver betydligt mer av en förare än vad Formel 1 gör.

F1 har tre lopp i USA nästa år, är den konkurrens­en positiv eller negativ för Indycar?

– Indycar måste kraftsamla och utvecklas. De är klart att F1 är en konkurrent, men det måste man dra nytta av istället och göra sin grej ännu bättre.

”Nyckeln är att vara ödmjuk”

För Ericsson inleds säsongen med två dagars tester, sedan väntar det första loppet i St Petersburg i Florida.

– Vi har en plan, säger han.

– Jag vet vad jag vill utveckla, men nyckeln är att vara ödmjuk inför uppgiften samtidigt som vi tror på den väg vi har valt. Jag går in med ett starkt självförtr­oende de framgångar jag har haft ska hjälpa mig att nå ända fram 2023.

 ?? ?? Marcus Ericsson blev ifjol andre svensk – Kenny Bräck var först 1999 – att vinna det klassiska Indycar-loppet Indy 500. Ericsson firade. på sedvanligt vis, med mjölk i stället för champagne.
Marcus Ericsson blev ifjol andre svensk – Kenny Bräck var först 1999 – att vinna det klassiska Indycar-loppet Indy 500. Ericsson firade. på sedvanligt vis, med mjölk i stället för champagne.
 ?? ?? ...och med bucklan för segern i Indy 500.
...och med bucklan för segern i Indy 500.
 ?? ?? Marcus Ericsson i sin Honda för Chip Ganassi Racing...
Marcus Ericsson i sin Honda för Chip Ganassi Racing...
 ?? Foto: TT ??
Foto: TT
 ?? ??
 ?? ?? Marcus Ericsson med ringen som vittnar om att han vunnit Indy 500.
Marcus Ericsson med ringen som vittnar om att han vunnit Indy 500.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden