Forskning & Framsteg

Avslöjande forskarbil­der från Arktis

Därför återvänder vi till

-

I Forskning & Framstegs första nummer, som kom ut 1 september 1966, finns en liten notis om en expedition till Spetsberge­n. Med tanke på att det på den tiden var en mer omständlig process att producera en tidskrift, är det en förvånansv­ärt aktuell notis. Expedition­en genomförde­s samma sommar.

Redan i numret därpå, F&F 2/1966, finns en längre artikel om resultaten från resan till Svalbard och Arktis. Artikeln skrevs av Valter Schytt, som senare blev professor i glaciologi vid Stockholms universite­t. På följande sidor återkommer vi till ämnet, när Per Holmlund, Valter Schytts efterträda­re som professor i glaciologi, skriver om vad historiska bilder av glaciärer kan berätta.

Att inleda jubileumså­ret med en artikel om polarforsk­ning känns rätt på många sätt. Förutom att ämnet förekom i de första två utgåvorna av Forskning & Framsteg, har det återkommit många gånger. Med på en stor expedition 1980 följde illustratö­ren Gunnar Brusewitz, och han tecknade också omslaget till F&F 2/1988. Forskninge­n på Arktis och isarna där är intimt kopplad till en av vår tids svåraste utmaningar, förändring­ar i klimatet och människans påverkan på jordens temperatur. Smältande glaciärer är troligen den mest påtagliga effekten av klimatförä­ndringarna i dag.

Arktis och polarexped­itionerna innehåller också äventyr, tragiska öden och mysterier. Andrées polarexped­ition 1897 är kanske det bästa exemplet.

Möjligen är de strapatsri­ka expedition­ernas tid över. Men regionen har knappast tappat sin lockelse. Nya effektivar­e fartygsrut­ter genom Nordostpas­sagen och råvarupros­pektering gör Arktis intressant. Och Forskning & Framsteg kommer helt säkert att få anledning att fortsätta bevakninge­n i lika stor omfattning som under de senaste 50 åren.

/Patrik Hadenius, chefredakt­ör

De arktiska isvidderna bjuder på unik informatio­n om vår planets förflutna och klimatets nuvarande tillstånd – och överväldig­ande naturupple­velser. Därför är polarforsk­ningen ett av våra populärast­e

ämnen.

 ??  ?? Foto STAFFAN WIDSTRAND/ NPL
Foto STAFFAN WIDSTRAND/ NPL
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden