Forskning & Framsteg

KAMPEN OM BERGET

-

Högsta domstolen på Hawaii har upphävt bygglovet för det som skulle bli världens största teleskop, TMT ( Thirty meters telescope). Den planerade byggplatse­n är på Mauna Kea, örikets högsta berg. Mauna Kea, som redan rymmer flera andra stora teleskop, är också en viktig kultursymb­ol och dragkampen om bygget har pågått i flera år nu.

Det nya teleskopet är tänkt att studera planeter runt avlägsna stjärnor. Med sin stora spegel på hela 30 meter skulle det kunna se långt ut i rymden, tillbaka till den tid då universums första galaxer bildades.

Mauna Kea, som är drygt 4 000 meter högt, anses vara en av de bästa platserna på jorden för astronomis­ka observatio­ner. Samtidigt har berget utsetts till naturreser­vat.

Motståndar­na till projektet hävdar att det 18 våningar höga teleskopet skulle bryta mot reglerna för skyddade områden. Redan för tio år sedan konstatera­de en statlig utredning att tre decennier av astronomi på Mauna Kea har haft en negativ inverkan på både natur och kultur i området.

Det handlar om rätten till markanvänd­ning, inte om att ställa vetenskap mot religion, hävdar kritiker till det nya bygget. Företrädar­e för University of Hawaii hoppas dock att ”… Mauna Kea kan vara en värdefull resurs där vetenskap och kultur samexister­ar.” Av Joanna Rose

 ??  ?? Tretton teleskop finns redan på plats på det drygt 4 000 meter höga berget Mauna Kea.
Tretton teleskop finns redan på plats på det drygt 4 000 meter höga berget Mauna Kea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden