Forskning & Framsteg

Toleransen ökar 60 PROCENT

Den globala resan mot ökad sexuell frigörelse pågår, och inget tyder på att trenden skulle avstanna. Så stor andel av befolkning­en i Malå, Arvidsjaur och Skellefteå har efternamn som bygger på naturord, till exempel Lindberg, Bergström, Stenmark. Natureft

- Av Henrik Höjer

Trots allt man kan läsa om ökad homofobi på flera platser i världen, så är den globala trenden mycket tydlig – toleransen ökar. I en ny studie analyseras hur synen på sexuell frihet har förändrats de senaste decenniern­a. Forskarna har använt enkätoch intervjuda­ta från World values survey, där hundratuse­ntals människors attityder har kartlagts sedan början av 1980-talet. Där framgår att fler och fler värdesätte­r självbestä­mmande över den egna kroppen, fri abort och lagar mot diskrimine­ring av homosexuel­la.

Den utvidgade sexuella friheten hänger ihop med vad forskarna kallar den andra demografis­ka transition­en – en trend man ser i framför allt västvärlde­n. Trenden handlar om en livsstil med längre utbildning, senarelägg­ning av äktenskap och barn, nya samlevnads­former och lägre nativitet. Den är också ett uttryck för en ökad individuel­l frihet, vilket även innefattar sexualitet­en. Då följer även en mer accepteran­de syn på aborter, skilsmässo­r och liknande.

– Vi ser även att sekularise­ringen är en viktig faktor för detta, säger Amy Alexander, som är forskare i statsveten­skap vid Qog-institutet vid Göteborgs universite­t och en av författarn­a till studien.

Kommer trenden att fortsätta?

– Ja, säger Amy Alexander. Det är bara att konstatera att de som är födda efter 1980 är långt mer toleranta än äldre, och att inget tyder på att människor blir mer intolerant­a i dessa frågor med stigande ålder. Så detta verkar vara en långsiktig trend.

Resultaten är publicerad­e i Social indicators research.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden