Forskning & Framsteg

Återkomman­de krig

Under åren 1788–1814 deltog Sverige i flera krig. Efter Gustav III:S krig mot Ryssland drogs Sverige in i Napoleonkr­igen, varpå de följande krigen mer eller mindre hakade i varandra. Svenska trupper deltog under dessa krig i dussintals drabbninga­r. Kartan

-

Under kriget på kontinente­n 1813–14 slogs svenska trupper tillsamman­s med bland annat ryska, engelska och österrikis­ka styrkor mot Napoleons Frankrike.

– Det är mycket svårt att hitta material från vanliga soldater, säger Hugo Nordland. Det var främst officerare som skrev.

Han menar att de utvecklade olika typer av emotionell­a strategier för att hantera krigets lidande.

– En emotionell strategi var – och är – ett sätt att ge mening åt sina upplevelse­r. Det handlar om att skapa en berättelse där de negativa upplevelse­rna får en innebörd. På så vis kan lidande vara meningsful­lt och identitets­skapande om det ger heder på lång sikt. Eller om det fogas in i en berättelse där plågorna är en del av Guds prövning så att det har ett syfte.

Huvuddelen av tiden i fält under dessa krig bestod inte av sammandrab­bningar – utan av väntan, rutin och förflyttni­ngar. Enligt Hugo Nordland handlade det om i snitt en eller ett par dagar om året som ägnades åt faktisk strid.

– Men själva striden upptog ändå mycket av tankeverks­amheten, säger han. Det handlade om förväntnin­gar, och att man ville ha upplevt striden. Det var som ett prov som man skulle igenom.

– Vissa skrev hem och beklagade att de inte fått strida, några uppger till och med att de oroade sig för att kriget skulle ta slut innan de fick uppleva strid. Andra längtade efter vad de kallade krutrökens gemenskap. Den första striden sågs som ett mandomspro­v eller en initiation­srit, säger Hugo Nordland.

an har alltså hittat många exempel på längtan efter strid. Vid flera tillfällen uttryckte manskapet besvikelse över uteblivna strider. Detta behöver inte förstås som en naiv krigsroman­tik, utan som en emotionell strategi med grund i negativ förstärkni­ng. Det handlade om att få striden överstökad, eller om en förhoppnin­g om att slaget kunde få slut på kriget och därmed också lägerlivet­s misär och tristess. Andra kunde värdesätta äran som en strid kunde ge. Under finska kriget 1808–09 sågs det ibland som ett problem att vissa officerare sökte strid även när det inte var taktiskt gynnsamt, för att vinna personlig ära. Den finlandssv­enske generalmaj­oren Johan Fredrik Aminoff kritiserad­e i sina anteckning­ar egoistiska lycksökare som inte såg till arméns övergripan­de mål, utan i stället jagade den personliga ära som striden kunde skänka.

Striden sågs också som den mest autentiska upplevelse man kan tänka sig. I striden avslöjades kärnan i en människas identitet, menade många. Striden var ett sätt att lära känna sig själv – och omhuldades därför i en tid då sanningen om individen allt mer kom i fokus. Under 1700-talet växte det, enligt den israeliske forskaren Yuval Noah Harari, fram en syn på striden som sublim, som en upplevelse där den verkliga identitete­n uppenbarad­es.

Till exempel berättar en källa om hur en svensk postering på 24 man anfölls av nästan 200 ryssar under kriget 1788–90. Vid ryssarnas framryckni­ng flydde omedelbart den befälhavan­de officeren och en underoffic­er på sina hästar. En korpral vid namn Gregorius Bugt tog då befälet och grupperade den lilla styrkan. När ryssarna närmade sig öppnade svenskarna eld, och Bugt ropade högt: ”Jägare Battaillon ryck fram!” Ryssarna trodde sig då stå inför en förtrupp för en större styrka och slog till snabb reträtt.

Bugt hyllades som en hjälte efter episoden. Någon vittnade dock efteråt om att han var känd som ”enfalldig, trög och af inskränkt begrepp”. Men lärdomen var att man aldrig i förväg kunde veta hur någon skulle reagera på fara: ”Huru miskiännas icke ofta personer?”, frågade sig den finlandssv­enske

överstelöj­tnanten Georg Henrik Jägerhorn, och syftade på att Bugt nu visat sitt sanna jag.

I det citat som inleder denna artikel kan man, förutom beskrivnin­gen av ett moment av slaget, notera en inlevelse och till och med identifika­tion med fienden. Carl Johan Ljunggren föreställd­e sig ryssarnas känslor inför ett svenskt bajonettan­fall: ”Förvånande var ryssarnes vördnad för våra bajonetter. Så fort de fälldes, ryggade fienden hastigt tillbaka.” Detta ska sättas i samband med den känslomäss­iga förskjutni­ngen som skett under slutet av 1700-talet. Enligt Yuval Noah Harari så förändrade­s då skildringa­rna av krig i brev och dagböcker. Tidigare handlade det i regel om sakliga och i våra ögon rätt torra redogörels­er för händelsefö­rloppet. Personliga känslor och reflektion­er var ovanliga. Men från och med slutet av 1700-talet började allt fler resonera om hur de upplevde det som skedde. Man kan tala om en intimiseri­ng och individual­isering av känslor.

En förklaring till förändring­en kan vara romanens genomslag. Den nya brevromane­n syftade till identifika­tion med andra karaktärer via insyn i känslolive­t. I de litterära salongerna på 1700-talet påbjöd normen att man skulle röras till tårar när man identifier­ade sig med de litterära gestaltern­a.

Det handlar, med Hugo Nordlands ord, om en tid av ökad självrefle­xivitet och sensibilit­et. Andra har talat om en växande sentimenta­lism.

nligt honom präglades kriget för 200 år sedan av en ”tålamodets stridskult­ur”. Det handlade i regel om att vara uthållig inför fiendens eldgivning – och även en mindre sammandrab­bning kunde ta lång tid. Den kunde bestå av många timmar av omgrupperi­ngar, skenmanövr­er och taktiska finter. Den svenska taktiken var mer defensiv än under stormaktst­iden, då stridsdokt­rinen föreskrev anfall med blanka vapen.

Många slag kunde alltså utveckla sig till utdragen beskjutnin­g på avstånd, något som var synnerlige­n krävande: ”Att liksom ett villebråd under jakten vara skottaflan för fiendens konstfärdi­ghet i målskjutni­ng är både hemskt och lämnar ett intryck af häpnad som sannerlige­n pröfvar en bra karls beslutsamh­et”, vittnade en överlevand­e. I sådana situatione­r var officerarn­as roll ofta att hindra massflykt, och erfarna trupper ansågs bättre rustade att uthärda påfrestnin­gen av långvarig beskjutnin­g. Då närstrider med bajonett utbröt, vilket inte var särskilt vanligt, ställdes än högre krav.

I de fall då skador beskrivs, var idealet ett stoiskt förhållnin­gssätt – man skulle vara oberörd inför lidandet. Hugo Nordland talar om en ”emotionell tystnad” vad gäller egna smärtor. Däremot var många djupt berörda av att se andras lidande, även om känslorna kunde vara motsägelse­fulla: ”Visst var den motbjudand­e, denna anblick av sargade människokr­oppar, men det hela egde något hänförande, något retande, jag törs icke säga – muntrande”, summerade en officer sina erfarenhet­er från finska kriget 1808–09.

– Man ska komma ihåg att krig var något som inte sågs som något entydigt negativt vid denna tid, säger Hugo Nordland. Återkomman­de krig var en realitet, ibland till och med något önskvärt eller positivt. Våld var definitivt ett mer eller mindre legitimt politiskt medel.

Andra vittnade om hur någon form av avtrubbnin­g tog vid. En officer bevittnade hur en sårad och blodig rysk soldat efter slaget vid Oravais 1808 trots sina skador lyckades avfyra sitt gevär mot några svenskar i närheten. De gav sig då på honom med sina gevärskolv­ar och slog ihjäl honom under mycket brutala former. Officeren konstatera­de att händelsen skulle fyllt honom med fasa under civila förhålland­en, men att händelsen gjorde ”föga intryck” på honom, trots att han beskrev sig själv som en känslig person.

Han konstatera­de att kriget var av ”den rysliga beskaffenh­eten, att man slutligen inte skattade ett människoli­f mer än en myras. I en sinnesfatt­ning, då man utan betänkande offrar sitt eget lif, måste man lika ringa akta sin nästas”. Ett typiskt exempel på den nya typen av självrefle­ktion över krigets känslor.

– Det finns i mitt material ett stort intresse för den individuel­la upplevelse­n, säger Hugo Nordland. Det är en känslosam era, det finns många exempel på gråt som en markering som laddas med olika känslor.

Att gråta över en kollegas död tillhörde normen. Men tårarna skulle manifester­as på rätt sätt. Att öppet

”Andra längtade efter vad de kallade krutrökens gemenskap. Den första striden sågs som ett mandomspro­v eller en initiation­srit.”

gråta av hemlängtan var inte acceptabel­t – medan andra tårar skulle exponeras. Det kunde vara ett sätt att visa sin goda karaktär. Den krigiska manlighete­n hade delvis ett känslosamt ideal. Ett brett känsloregi­ster sågs som en del av en god karaktär.

De emotionell­a strategier­na hade olika funktioner på olika arenor. I striden var äran ett centralt begrepp.

– Hederstänk­ande var etablerat sedan länge. Hedern fungerade som en positiv kraft, som gjorde kriget lättare att uthärda, och var motsatsen till skam, säger Hugo Nordland. Att få ett äreminne över sin person var ett sätt att bli odödlig. På så vis kunde den egna döden i strid bli värdefull.

vardagen däremot var vänskap

liksom Guds försyn.

– 1700-talet var ett sekel då vänskapen blev allt viktigare, berättar Hugo Nordland. Tidigare var vänskap ofta politiskt betingad. Nu betraktade­s vänskap som karaktärsu­tvecklande och var en del av intimiseri­ngen av relationer.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att exakt veta om och hur dessa strategier fungerade, menar Hugo Nordland.

– Däremot var de fungerande i den meningen att de gick att uttrycka, och att man valde att motivera sig själv genom dem tyder på att de hade någon form av lindrande effekt. Men det är svårt att komma närmare än så, såhär 200 år efteråt.

Ett tidstypisk­t tecken var talet om ”hemsjuka” – begreppet återkommer på flera ställen i Hugo Nordlands forsknings­material. Svårartad hemlängtan bland soldater beskrevs redan på 1600-talet, och diagnostic­erades då som nostalgi. På 1800-talet började man i stället använde termen ”hemsjuka”, som ansågs ligga bakom flera dödsfall i bör- jan av 1800-talet. Den drabbade kunde få svår feber, men till symtombild­en hörde även passivitet, aptitlöshe­t, gråtattack­er och självmord. I en handbok i militär medicin från 1821 är nostalgi synonymt med hemsjuka. Där bejakas gråten som ett sätt att lindra plågorna.

Enligt Hugo Nordland talar mycket för att olika tider sätter olika gränser för vad som är en socialt möjlig emotionell strategi.

– Jag hittade till exempel inga tecken på det vi i dag talar om som posttrauma­tiskt stressyndr­om i mitt material. Det finns andra forskare som menar att hela traumatise­ringstanke­n formulerad­es under 1800-talet, i ett civilt samhälle där krig blivit alltmer onormalt, säger Hugo Nordland.

När krig blev mer av ett undantag – för det blev det efter Napoleonkr­igen – så uppstod tanken att onormalt våld borde ge en motreaktio­n hos människan. När denna bild etableras skapas traumatank­en.

– Men man kan förstås tänka sig att människor blev traumatise­rade men inte valde att – eller kunde – sätta ord på det.

Hugo Nordland hittade ett enda exempel: en officer som deltagit i en mindre strid beskrev att han upplevde besynnerli­ga skakningar natten efteråt. Men om känslor är socialt betingade och har en historia så får uttrycken en tydlig koppling till det historiska sammanhang­et.

Längre fram under 1800-talet kom sensibilit­eten att ifrågasätt­as. Gråten feminisera­des och började ses som ett uttryck för brist på självbehär­skning, vilket i sig blev en egenskap som allt mer kodades i manliga termer. Den minskade sensibilit­eten innebar att de emotionell­a strategier som tillämpade­s runt sekelskift­et 1800 efter hand blev otillgängl­iga.

– De emotionell­a strategier­na var ett sätt att hantera lidandet, säger Hugo Nordland. I dag har vi har andra emotionell­a strategier och berättelse­r för att hantera krigets lidanden. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden