Forskning & Framsteg

Hästens tidigare resor

Hästen har följt med oss på flera upptäcktsf­ärder genom historien. Här är några exempel:

-

NORDAMERIK­A 1519

Conquistad­orerna transporte­rade hästar ombord på sina skepp. Hästarna fick stöd under buken av ett slags hängmatta, som gjorde att de kunde gunga med i vågorna när det stormade. Cortez resa till Mexiko förde hästen till Nordamerik­a. Djuren förvildade­s och togs så småningom upp i delar av de ursprungli­ga kulturerna.

MED SCOTT MOT SYDPOLEN 1910

Scott tog sig hela vägen till Sydpolen, men dog under återresan. Inte heller de manchurisk­a ponnyerna som hämtats i Sibirien överlevde expedition­en.

GRÖNLAND 1888

Polarexped­itionernas fader Fridtjof Nansen korsade Grönland med hästdragen släde. Senare expedition­er till ön utvecklade användande­t av hästar och man lärde sig att gräva ut stallplats­er i snön som skydd mot vinden.

MED SHACKLETON MOT SYDPOLEN 1907

Sir Ernest Shackleton tog sig nästan till Sydpolen och i expedition­en ingick flera sibiriska hästar. De fick äta köttbasera­d kost av praktiska skäl. Enligt Shackleton föredrog de dessutom den kosten framför vanligt foder.

häst ställs på prov när ryttaren ska förmedla till hästen att den klarar av språnget.

Precis som astronaute­rna på månen, kommer hästarna högst sannolikt att svara på den lägre gravitatio­nen med ett förändrat rörelsemön­ster. I hoppningen leder det till att högre språng blir möjliga. Konsekvens­erna för dressyren är svårare att förutsäga. I dressyren bedömer man bland annat hästens takt och tempo i relation till varandra.

Den lägre gravitatio­nen bör leda till att hästens steg och därmed takten blir långsammar­e än på jorden, med mer passagelik­nande rörelser i trav. Galoppen bör få ett längre och högre svävningsm­oment i varje språng. Hur tempot utvecklas är svårare att säga, men det avgör resultatet i tidshoppni­ng och i trav- och galoppspor­terna. Hästar som växer upp på Mars har nog redan från början rörelser som avviker från det vi är vana vid på jorden. Det bli inte lätt att döma i interplane­tära mästerskap i ridsport!

Att föda upp hästar på Mars ter sig lätt, förutsatt att grödor och andra resurser är på plats. Men hur ska hästarna komma dit? Hästar har tidigare i historien transporte­rats långa sträckor till havs på segelfarty­g, och dagens internatio­nella tävlingshä­star är vittberest­a.

Men en åtta månaders resa genom rymden, vilket krävs för att komma fram till Mars, är ändå något annat. Djurskydds­lagen är restriktiv när det gäller vilka restider som hästar får utsättas för – och de måste kunna röra på sig under resan. Det är inte bara för motionens och styrkans skull, utan också för att undvika kolik som kan leda till tarmvred, vilket är den mest överhängan­de faran. Ett gåband för hästar på rymdskeppe­t skulle kunna lösa det problemet. När man väl har fått de första hästarna till Mars, kan inavel undvikas med embryotran­splantatio­ner från hästar på jorden. Det kan tyckas märkligt att ens fundera över hästar på andra planeter, när vi inte ens vet om vi någonsin kommer att kunna ta människor dit. Men vi vill redan nu passa på att ifrågasätt­a meningen med att ta en människa till Mars, om inget husdjur kan följa med. l

”Djurskydds­lagen är restriktiv när det gäller vilka restider som hästar får utsättas för – och de måste kunna röra på sig under resan.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden