Forskning & Framsteg

Nya besök visar isarnas nyckfullhe­t

Bläddra bland unika bilder

- Av PER HOLMLUND

En mycket tidig morgon den 1 augusti 1980 blev jag hämtad med helikopter från vår bas på södra Kongsöya, Svalbard. Det var kristallkl­art med en varm nattsol som gav ett fantastisk­t ljus och fick de isbjörnar som vi passerade att lysa som gula ullnystan. Jag hade varit assistent i ett glacialmet­eorologisk­t projekt i tre månader och skulle nu åka hem med isbrytaren Ymer som låg förankrad på andra sidan ön. Vi skulle flyga över ett berg som heter Hårfagreha­ugen.

Därifrån hade Axel Hamberg, professor i geografi, fotografer­at landskapet sommaren 1898. Nu ville jag fotografer­a från samma plats, för att sedan kunna jämföra bilderna – och jag hade fått lov att landa eftersom vi ändå passerade berget. Men eftersom jag inte hade sett Axel Hambergs bilder, så visste jag inte var han hade stått. Min förhoppnin­g var att det någonstans skulle finnas ett röse där han hade placerat sin kamera.

Varken jag eller piloten Gunnar Jansson kunde dock finna några ledtrådar. I stället fick jag intala mig att jag var Hamberg och just hade kommit upp till toppen. Vart skulle jag gå för att kunna överblicka det jag var mest intressera­d av?

Den plats jag till slut bestämde mig för, visade sig senare vara nästan exakt den som Hamberg hade valt 82 år tidigare. Och när jag jämförde bilderna syntes det tydligt hur istäckena på Retziusber­get hade blivit väsentlige­n mindre. Nu har det gått ytterligar­e 36 år och jag är nyfiken på hur det ser ut där i dag. När isar av det slag som finns på dessa öar smälter, blottläggs landskap och växtdelar som legat skyddade från väder och vind under mycket lång tid, och bilderna hjälper oss att förstå hur landskapet har förändrats.

Bilden har i alla tider använts som hjälpmedel i forskninge­n. Från mitten av 1800-talet börjar även de målningar som görs under expedition­er att eftersträv­a naturtroge­nhet, och den fotografis­ka bilden gör sitt intåg i den svenska polarverks­amheten i och med Otto Torells expedition till Spetsberge­n år 1861. Men det är fortfarand­e målningarn­a som är stommen i illustrati­onsmateria­let.

Bilder användes i flera syften, som miljöskild­ring, vetenskapl­ig avbildning, dokumentat­ion och som upplevelse­skildrare. Miljöskild­ringar finns med olika grad av exakthet. De användes som skolplansc­her eller som illustrati­oner i läroböcker och i populärvet­enskapliga skrifter. Då rör det sig oftast om målningar, men det finns även fotografie­r. Det vetenskapl­iga materialet är å andra sidan främst fotografis­kt, men också där förekommer teckningar och målningar. Det är bilder som visar glaciärers utbredning och växters och djurs utseende, eller som har tagits för topografis­k kartering. De skildrar också specifika händelser och hur livet gestaltade sig under expedition­erna. Tillsamman­s ger dessa bilder en bred och spännande bild av polarnatur­en och polarexped­itionerna för hundra år sedan.

Under 1800-talets senare del var Sverige en framståend­e polarnatio­n. Det fanns olika drivkrafte­r bakom detta och den främsta var av vetenskapl­ig natur. Den så kallade istidsteor­in hade gjort stora framsteg inom vetenskape­n, och i hög grad genom svenska geologers insatser blev den internatio­nellt accepterad på 1870-talet. Istidsteor­in förklarar hur det svenska landskapet har bildats, och den var till god hjälp vid exempelvis malmletnin­g. Det fanns alltså ett nationellt intresse av att förstå istiden och dess verkningar. Parallellt med dessa rena forsknings­motiv, var det alltså jakten på brytvärda mineral som drev på, liksom också lockelsen att bli den förste att sätta sin fot på Nordpolen.

Otto Torell kan med fog sägas vara den forskare som inledde den svenska högkonjunk­turen inom polarforsk­ningen. Under en expedition år 1861 hade han med sig både en konstnär och en fotograf och även ytterligar­e en geolog vid namn Erik Adolf

Nordenskiö­ld, som senare skulle bli det stora namnet i svensk polarforsk­ning. Torell hade en smalare inriktning på specifika forsknings­frågor, medan Nordenskiö­ld represente­rade ett mer tvärvetens­kapligt angreppssä­tt som inkluderad­e prospekter­ing och en vilja att nå Nordpolen.

id förra sekelskift­et hade Sverige tre stationer på Spetsberge­n. Det var stora välbyggda hus med tillhörand­e uthus. Två av dessa har sedan dess fått förfalla, medan ett hus vid Kapp Thordsen i Isfjorden står kvar och är renoverat. Det byggdes sommaren 1872 och är den äldsta byggnaden på Svalbard. Svenskhuse­t, som det kallas, kan ses som ett monument över den intensiva polarforsk­ningsperio­d som rådde under 1800-talets andra hälft.

Denna storhetsti­d innehöll även lite märkliga inslag, som ingenjör Andrées ballongfär­d sommaren 1897. Det är i dag svårt att sätta sig in i hur man tänkte då, men helt klart är att Andrée hade gott stöd från forskarsam­hället för sitt företag. Det sågs som djärvt, och det var intressant eftersom det förlitade sig på modern teknologi. Men

110 ÅR AV IS- HISTORIA

Rimfaxegla­ciären vid Lomme Bay på Svalbard har krympt rejält sedan Gerard De Geer fotografer­ade den 1901. Den nedre bilden från 2011 är tagen av artikelför­fattaren Per Holmlund.

Sommaren 1930 gjordes de sensatione­lla fynden av resterna av Andréexped­itionen på Vitön i östra Svalbard. Detta inspirerad­e den nytillträd­de professorn i geografi vid Stockholms högskola, Hans W:son Ahlmann, att besöka Nordostlan­det på Svalbard. Platsen för expedition­en var klassisk ”svensk” mark, där många svenska expedition­er hade varit under sent 1800-tal, och även därefter. Ahlmann kunde därför ta vid där föregångar­na hade slutat och utnyttja tidigare dokumentat­ion av exempelvis glaciärer. En av hans främsta insatser för vetenskape­n gällde kopplingen mellan den temperatur­höjning som hade ob-

serverats under 1900-talets början och det faktum att alla glaciärer runt norra Atlanten minskade i utbredning.

Gunnar Hoppe och Valter Schytt genomförde senare expedition­er, under 1966 och 1967. Deras arbete var alltså en förlängnin­g av dem som hade satts i gång långt tidigare. Fokus låg på den senaste nedisninge­n i området. Och det är också denna forskning som skildras i den då nystartade tidskrifte­n Forskning & Framsteg.

Hoppe och Schytt studerade landhöjnin­gens mönster runt Nordostlan­det, östra Spetsberge­n och kringligga­nde öar. En horisont av pimpsten från ett vulkanutbr­ott för omkring 6 000 år sedan kunde följas på alla stränder. Detta gav en pedagogisk­t god illustrati­on av den olikformig­a landhöjnin­gen, som tydligt visade att isen med centrum i Barents hav hade dominerat istiden.

Drygt tio år senare genomförde­s expedition Ymer -80. Den satte punkt för den analoga tidsålder som inleddes omkring 1860. Under en 120 år lång period hade bilder och fotografie­r skapats som förevigade miljöns förändring­ar – en miljö som l Den bildskatt som har samlats in sedan 1861 är i dag splittrad på många institutio­ner. För att göra bilderna tillgängli­ga för forskare och en intressera­d allmänhet, samt för att säkra materialet inför framtiden, har flera av arkiven nu inventerat­s och bilderna har skannats in i hög upplösning. Bilderna finns sökbara och fritt tillgängli­ga på: www.alvin-portal.org

OM FÖRFATTARE­N:

Per Holmlund är professor i glaciologi vid Stockholms universite­t. Under åren 1996–2004 var han förestånda­re för Tarfala forsknings­station i Kebnekaise­fjällen. Han har gjort forsknings­expedition­er till både Arktis och Antarktis.

Ett bra exempel är glaciärern­a i Faxedalen som ligger på nordöstra Spetsberge­n. Glaciärern­as storleksfö­rändring under 1900-talet är här ganska blygsam jämfört med vad som kan observeras på Svalbards västkust. Under 1930- och 1940-talen uppmärksam­made Hans W:son Ahlmann att det fanns ett tydligt mönster i glaciärern­as minskade utbredning kring norra Atlanten och den temperatur­ökning som skett sedan sekelskift­et. Ahlmann konstatera­de att en kraftfull reträtt kunde ses nästan överallt, men inte i Faxedalen.

Det finns flera skäl till att vissa glaciärer kan uppvisa ett lite avvikande mönster. Det är visserlige­n klimatet som bestämmer glaciärens storlek och form, men klimat är inte bara temperatur. Förändring­ar i vindar, nederbörd, molnighet och avdunstnin­g kan ge en glaciär ett tillskott som matchar en ökad avsmältnin­g. Bilderna ger oss en möjlighet att studera glaciärers förändring i regional skala och i ett långt tidsperspe­ktiv. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden